3 jaar geleden

Hoe innovatie bij heropening voor nieuwe inkomstenstromen kan zorgen

Hugo Braam
CEO Virtuagym
3 jaar geleden
De fitnessbranche is voorgoed veranderd. Volgens NL Actief zijn bijna een miljoen mensen géén lid meer bij een fitnesscentra. Dat is 30% minder dan voor de coronacrisis. De oorzaken? Mensen zijn gewend geraakt aan het thuis sporten en er is een groep die het nog spannend vindt om terug te keren naar de sportschool. Brancheorganisatie NL Actief heeft een protocol opgezet voor fitnesscentra om op een veilige en verantwoorde manier hun deuren weer te openen, maar ondanks de maatregelen is fitnessbranche vooralsnog niet als voorheen. Innovatie door middel van technologie kan je helpen door de huidige roerige tijden heen te komen.

De wereld is veranderd

Dat veel leden gewend zijn geraakt aan sporten in hun woonkamer of dat zij bang zijn om besmet te raken met het coronavirus in een sportschool baart veel fitnessprofessionals zorgen. Er is maandenlang hard gewerkt om de fitnesscentra voor te bereiden op de heropening en daarbij is nu een nieuwe concurrent om de hoek komen kijken: thuis trainen. Naast sportscholen of studio’s in de buurt, moet er nu ook rekening gehouden worden met home fitness merken zoals Peloton, Sweat en Mirror die zich richten op thuistrainingen. Dit, in combinatie met de onzekerheid van de toekomst, leidt bij veel ondernemers tot terechte zorgen over de toekomst. Er moeten nieuwe leden aangetrokken worden, oude leden teruggehaald en een inkomstengat worden gedicht. Een nieuwe inkomstenstroom zou hierbij uitkomst kunnen bieden. Uit recent onderzoek van Virtuagym blijkt dat 61% van de fitnessprofessionals in Nederland hun bedrijf wel wíl innoveren, maar niet precies weet hoe ze dat moeten voor elkaar krijgen.

Samen staan we sterker
Traditionele fitnessbedrijven die een digitale dienst aanbieden, komen gegarandeerd het sterkst uit deze crisis. Jouw fitnessbedrijf heeft iets wat bedrijven zoals Peloton niet hebben: de kracht om je leden een combinatie te bieden van fysieke in-club services, in combinatie met een digitale online experience. Enkel thuis trainen biedt voor de meeste mensen geen complete fitnesservaring, dus daar liggen echt kansen als ondernemer om een gemengde experience van online and offline aan je klanten aan te bieden. Maar de meeste fitnnessondernemers hebben het al druk genoeg met het managen van hun business, om nog bezig te kunnen zijn met een effectieve online strategie, Daarom hebben wij de koppen bij elkaar gestoken om een kant-en-klare online membership ervaring te ontwikkelen, om zo de branche te ondersteunen bij de transformatie naar digitaal. Het resultaat? Ons nieuwe aanbod, Stronger Together. Het is een turnkey oplossing voor leden, direct beschikbaar in jouw eigen club app. Dit digitale aanbod omvat een complete gezondheids- en wellnesservaring met 600+ on-demand gestreamde videotrainingen, een virtuele trainingsbibliotheek,/en tweewekelijkse uitdagingen van Virtuagym, waar leden echte prijzen kunnen winnen.Holistisch aanbod
Stronger Together is meer dan alleen een digitaal lidmaatschap voor training. Stress en slaapproblemen hebben een enorme invloed op de gezondheid in de huidige hectische tijden. Stronger Together bevat daarom ook ook audio meditatie en mindfulness sessies om tot rust te komen in deze stressvolle tijden. Daarnaast zijn er in-app community-groepen, die dagelijks worden voorzien van inhoudelijke updates over onderwerpen zoals training, voeding en wellness. Daarmee is Stronger Together een holistische ervaring, die jouw leden naast training ook ondersteunt te ontspannen, zonder dat je hier zelf in hoeft te investeren. Met een uitgebreid aanbod om thuis te trainen voor yoga, HIIT, pilates en dus zelfs meditatie biedt je je leden in feite een Netflix of Fitness aan, in aanvulling op hun lidmaatschap. Dit biedt jou als ondernemer enerzijds de kans om je omzet uit bestaande leden te vergroten, terwijl je leden die nog niet klaar zijn om terug te keren naar jouw club of studio een oplossing kunt bieden om effectief thuis bezig te blijven.

Meer interactie en engagement
Het vermogen om een sterke gemeenschap op te bouwen zal in toenemende mate belangrijk zijn voor het succes van individuele sportscholen of studio’s. Leden met een sterke band met hun sportschool hebben veel minder kans om hun lidmaatschap op te zeggen, en dit is iets wat de afgelopen maanden extra belangrijk is geweest. Het beheren van een community kost echter veel werk. Met Stronger Together voedt Virtuagym je community met wekelijkse groepsberichten op het gebied van wellness, fitness en voeding, zonder dat jij hier iets voor hoeft te doen. Dit zorgt iedere week voor herhaaldelijke touch points met jouw leden, zodat ze meer binding met jouw club zullen ervaren en de kans op opzegging kleiner wordt. Ook worden er twee-wekelijkse challenges georganiseerd waarmee leden echte prijzen kunnen winnen, hetgeen wederom voor extra ervaring en binding met jouw club zorgt.

Op de toekomst voorbereid
Door de Corona-crisis is de fitnessbranche veranderd. Je leden zijn gewend thuis te trainen en verwachten ook na opening een goed digitaal aanbod, in aanvulling op hun training in de club. In zoverre hoeft digitaal geen bedreiging te zijn, maar kan het juist een kans zijn voor jouw club. Jouw leden een digitaal aanbod aanbieden in aanvulling op je fysieke sportschool of studio is niet alleen een kans om je leden te blijven betrekken én te behouden, maar ook een manier om extra inkomsten te genereren, zelfs wanneer leden nog niet bereid zijn terug te keren in jouw club. Hoeveel van de één miljoen mensen die hun lidmaatschap bij fitnesscentra hebben opgezegd waren misschien wél lid gebleven bij een digitaal thuistrainaanbod? Meer dan ooit is innovatie tijdens deze crisis essentieel om uiteindelijk sterker uit deze crisis te komen en wij geloven dat een blended aanbod van fysieke training en online training, meditatie en challenges jouw club sterker maakt dan ooit tevoren.

Meer informatie over Stronger Together

HUGO BRAAM is technologie-evangelist in de fitnessbranche en medeoprichter van virtuagym.com, leverancier van innovatieve software voor fitnesscentra en personal trainers.
hugo@virtuagym.com

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

heropeningon demandvirtual fitnessthuisfitness
Gerelateerde artikelen
Auteur

Hugo Braam

Bedrijf

Virtuagym

Laatste artikelen van dit bedrijf