9 march 2022

Steeds meer mensen in sportscholen en Basic-Fit opent 600 clubs in Duitsland

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
9 march 2022
Steeds meer mensen weten hun weg te vinden naar de sportschool nu de coronamaatregelen grotendeels zijn opgeheven. Basic-Fit ziet het aantal abonnementen dan ook fors stijgen, meldt de fitnessketen woensdag. Baisc-Fit rekent eind maart op 2,6 miljoen leden, een toename van 400.000 sinds het begin van het jaar.

Als alle coronamaatregelen zijn verdwenen, verwacht Basic-Fit dat het ledenaantal dit jaar stijgt met 1 miljoen tot 3,2 miljoen. De fitnessketen heeft momenteel 1.015 vestigingen in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje. Basic-Fit wordt in de tweede helft van dit jaar ook actief in Duitsland, waar het bedrijf snel twintig vestigingen opent. Het totale aantal filialen komt dit jaar uit op zo'n 1.250.

“We gaan beginnen met het bouwen van de eerste clubs in Duitsland en verwachten de opening van de eerste clubs in de tweede helft van dit jaar. Al met al gaan we ervan uit dat we de komende jaren 600 clubs in Duitsland kunnen openen.” Aldus René Moos (CEO Basic-Fit. In november kondigde de keten aan de komende jaren het aantal filialen sneller te willen vergroten. Topman René Moos mikt op een groei van tweehonderd tot driehonderd clubs per jaar en op een totaal van 2000 tegen 2025. Over heel 2021 boekte de onderneming een omzet van 341 miljoen euro. Dat was in 2020 nog 377 miljoen euro. Moos had privé al in Duitsland geïnvesteerd om de markt te verkennen.

De twee coronajaren – met bijbehorende lockdowns – trokken diepe sporen door Basic-Fit. Maar gezien de koersreactie van hedenmorgen lijkt het erop dat beleggers denken dat de pijn is genomen. De omzet daalde naar €341 miljoen. Na afschrijvingen (die traditioneel fors zijn) en aftrek van kosten (waarbij vooral de financieringskosten weer hoog waren) restte er een gat van ruim €150 miljoen. Dat was nog dieper dan de €125 miljoen waar Basic-Fit, eind 2020, in staarde te weten €125 miljoen. 

Maar goed dat aandeelhouders de portomonnee trokken en andere beleggers bereid waren flink te lenen. Een fijne oppepper voor Basic-Fit, waar oud-tennisser Moos nog ruim 9 miljoen aandelen (14%) van bezit. De huidige verwachtingen van beleggers zijn mede gebaseerd op het vermoeden dat kleinere sportscholen en vastgoedverhuurders verzwakt zouden zijn en dat het ledenaantal nu alweer boven pre-coronaniveau ligt. Moos wil de huidige  groeistrategie dus doorzetten door elk jaar tweehonderd tot driehonderd nieuwe vestigingen te openen. Basic-Fit verwacht voor 2030 tussen de 3.000 en 3.500 filialen te hebben.
 
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf