9 maanden geleden

Fitness Education Group: 'Cursisten raken bij ons nooit uitgeleerd'

9 maanden geleden
Sinds 1 juni 2020 hebben EFAA opleidingen, Sport & People, BlackBoxPublishers, BlackBoxAcademy en LAPT Business Coaching de handen ineen geslagen en vormen samen Fitness Education Group (FEG). De vijf bedrijven bieden onder de vlag van FEG samen opleidingen en cursussen aan. Zowel beginnende als gevorderde fitness professionals profiteren van de beschikbare kennis en ervaring.

Eigenlijk werd het eitje voor de samenwerking al meer dan twintig jaar geleden gelegd, vertelt John van Heel (EFAA opleidingen) al lachend. We spreken hem, Jan Middelkamp (director bij HDD GROUP en eigenaar en CEO van BlackBoxPublishers), Kelby Jongen (eigenaar FEG GROUP en CEO Sport&People) en Alois Maton (LATP Business Coaching) via een beeldverbinding. “Het broeden duurde iets langer dan gedacht”, zegt Van Heel, die Middelkamp al sinds de jaren negentig kent. Ze spraken elkaar al vaker over samenwerken onder één dak. Nu is het zover.

“Met John heb ik altijd al een klik gehad. We hadden vroeger al met Les Mills een samenwerking met John en EFAA. Dat we een volgende stap hebben gezet biedt veel mooie kansen”, zegt Middelkamp. “John is wat meer van de vakinhoudelijke kant en ik ben meer van de commerciële kant. We delen wel de diepgaande interesse voor een gezonde leefstijl. We wilden graag onze kennis bundelen en ook verrijken met andere partijen. Mijn vrouw Kelby sluit daarom aan met Sport & People en LAPT Business Coaching is erbij gekomen. Net als BlackBoxPublishers en BlackBoxAcademy voor de managementopleidingen en literatuur. Deze krachtenbundeling biedt cursisten een live long learning proces. Cursisten raken bij ons nooit uitgeleerd.”

GROEIKANSEN BIEDEN
FEG biedt in Nederland én Europa erkende cursussen en opleidingen. Ook wordt onderzocht of FEG het kenniscentrum kan lanceren in Scandinavië. “We hebben bij FEG de sterkste partijen verzameld om fitness professionals te ondersteunen bij een mooie carrière ontwikkeling. FEG neemt beginners en gevorderden op ieder hun eigen niveau aan de hand mee”, aldus Van Heel. “Er moet ook meer oog komen voor preventie en een gezonde leefstijl. Dat is bij inmiddels wel duidelijk. Personal trainers spelen daarin een cruciale rol. Wij willen hen ondersteunen voor een nog beter toekomst- en carrièreperspectief. FEG zorgt voor een versnelling van de evolutie van onze sector.”

FEG biedt personal trainers kansen om naar een hoger niveau te groeien en te specialiseren, vertelt Jongen. “Ook met het oog op een nog betere samenwerking van de fitnessbranche met de zorg. Daar hebben we goede professionals voor nodig. In de afgelopen jaren zijn wij een ondergeschoven kindje geweest als sector. We werden niet echt serieus genomen. En dat terwijl professionals in de sector gedreven zijn en mensen echt willen helpen met basisdoelen als afvallen en krachttraining. Maar ook mensen met klachten. Daar ligt een enorme kans om ons als sector te ontwikkelen om de kennis te vergroten en betere fitness professionals weg te zetten. Dat resulteer in een betere samenwerking met de zorg. Die benodigde kennis zit in de partijen bij FEG. John zet in op leefstijl en wij hebben ons bijvoorbeeld de laatste jaren gespecialiseerd in medische doelgroepen. Er liggen nog zoveel kansen in onze branche. Wij kunnen ambitieuze personal trainers van a tot z helpen tijdens hun carrière pad”, verklaart Jongen.

“Ik hoop daarnaast dat personal trainer ooit nog een erkend beroep gaat worden”, vervolgt ze. “We moeten het kaf van het koren scheiden. Personal trainers moeten beter geschoold worden. Ik ben een groot voorstander van een register met alle personal trainers waarin de consumenten kunnen zien welke papieren een trainer heeft en wat dus van diegene verwacht kan worden”, aldus Jongen.TOEKOMSTPERSPECTIEF
Maton merkt ook dat veel personal trainers hulp kunnen gebruiken bij het opbouwen en draaiende houden van hun onderneming. “Veel personal trainers steken vooral veel tijd en energie in het les geven en de begeleiding van hun leden, maar eigenlijk moeten ze eens nadenken over de vraag: werk ik in mijn studio of aan mijn studio? De kracht van LAPT Business Coaching is dat we personal trainers meer kennis laten opdoen over de businesskant van zelfstandig ondernemen als personal trainer. Op dat gebied is nog veel te winnen. Door cursussen en opleidingen bij FEG krijg je echt een full package, vanuit verschillende hoeken van de branche doe je kennis op. Je kunt FEG als een kenniscentrum zien waarin je allround opgeleid kunt worden tot het niveau waar je naartoe wil.”

Jongen: “Aan ons als branche is het om een kader te creëren waarin personal trainers moeten blijven leren om in het register te komen en te blijven. We zijn als sector nu te vrij. FEG kan mensen helpen een goede richting te kiezen. Wil je de managementkant op of medisch geschoold worden of leefstijl kant op? Je kunt alle kanten op.”

Van Heel sluit zich daarbij aan. “Je moet je als personal trainer afvragen: wat is mijn drive? Wat wil ik nou echt doen? Wil ik me met specifieke doelgroepen bezighouden of wil ik een combinatie maken tussen trainen en begeleiden van leefstijlgedrag om de gezondheid te bevorderen? Wil ik me meer gaan richten op bedrijven. Als je weet wat je wil, dan kunnen we je vanuit de FEG het best passende opleiding- en begeleidingsprogramma bieden en je dan ook nog ondersteunen dat in de praktijk te zetten met succes.”

ZIEKENHUISMODEL
Middelkamp beseft dat FEG zich in de komende jaren blijft ontwikkelen en innoveren: “Rome is ook niet in een dag gebouwd. Maar we zijn met veel enthousiasme aan deze samenwerking begonnen. Opleidingen en begeleiden van professionals zien we als een kerntaak binnen HDD GROUP. En nu hebben we de beste partijen samengebracht”, aldus de director bij HDD GROUP.

“Er zijn een paar perspectieven. Het niveau van de personal trainers moet omhoog en we willen hen ook profielen bieden. Maar er is ook een schaarste in de markt. Zowel aan groepsfitness instructeurs, als personal trainers en fitness professionals. We hebben ketens als klant en zij vragen om 400, 500 extra personal trainers. Die zijn er niet. We moeten dus zorgen dat we iedereen aan boord houden. Maar wanneer je lager opgeleid bent bedien je andere doelgroepen dan wanneer je doelgroepen met specifieke klachten kunt helpen. Ik ben een groot voorstander van het ziekenhuismodel. Een orthopeed gaat niet over onderzoeken naar hartkleppen of een cardioloog over nieren. Ieder heeft zijn eigen specialisme. Daar willen wij ook op inzetten met opleidingen onder één paraplu”, zegt Middelkamp.

“Wij gaan ook voorop in kennisvergaring. BlackBoxPublishers doet veel onderzoek met NL Actief en Europe Active, gesteund door tien universiteiten. John is een researcher en werkt ook op Europees niveau met universiteiten samen. Die kennis verpakken we in opleidingsprogramma’s van FEG. We hebben als FEG een ontwikkelplan van een jaar of vijf staan. We hebben zoveel kennis in huis dat we nu niet eens beseffen wat we samen al weten. De coronacrisis zorgde voor een pas op de plaats, maar we zijn volop bezig met hoe we alle kennis en mogelijkheden kunnen afstemmen en integreren in de onderscheidende opleidingen van FEG. Ondertussen blijven de vijf partijen ook gewoon zelfstandig actief, maar dan wel powered by FEG”, besluit Middelkamp.
Fitness Education GroupEFAASport & PeopleBlackBoxPublishersBlackBoxAcademyLAPTHDD Group
Gerelateerde artikelen