4 jaar geleden

Kwartaalevent Start2Move en LAPT: de leefstijlcoach anno 2019

4 jaar geleden



De zorgsector geeft een duidelijk signaal af: Nederlanders moeten structureel hun leefstijl veranderen om de toenemende tendens van welzijnsklachten tegen te gaan. Het antwoord is de leefstijlcoach. Een leefstijlcoach anno 2019 is van alle markten thuis en kan adviseren, motiveren en coachen op diverse gebieden zoals beweging, voeding, stress, slaap en vitaliteit. Inspirerende gastsprekers gaven interessante inzichten en praktische tips op dit gebied.

Dit stond op zondag 23 juni allemaal centraal tijdens het kwartaalevent 'De leefstijlcoach anno 2019', van Opleidingscentrum Start2Move en LAPT International, plaats van handeling nationaal Topsportcentrum Papendal.

De rol van personal trainer, gewichtsconsulent en leefstijlcoach komen steeds dichterbij elkaar te liggen. Een gezondere levensstijl heeft namelijk niet alleen te maken met meer bewegen. Het gaat om een holistische aanpak, waarbij je aandacht hebt voor onder andere gezonder (leren) eten, voldoende slaap, het reduceren van en het omgaan met stress en een goede balans vinden tussen spanning (moeten) en ontspanning (mogen).

Stress is niets moderns
Volgens Geja Heinen, klinisch Psycho Neuro Immunoloog, is stress niets moderns. "Vroeger hadden mensen ook stress, alleen hadden we andere stressoren. Bewegen en stress horen bij elkaar als peper en zout, als kip en ei." Tijdens haar workshops gaf ze vanuit een wetenschap-pelijke benadering inzicht in de fysieke reacties op stress, zoals darmklachten, verhoogde bloeddruk, een verslechterde spijsvertering en afweersysteem.

Wanneer heb je voor het laatst gespeeld?
"Hoewel stress ons in staat stelt om te presteren, heeft het ook een keerzijde", aldus Start2Move-docent Elian Goettsch. "De dosering van stress maakt het vergif. Het ontstaat onder andere door schaarste in bijvoorbeeld tijd of energie, het uit willen oefenen van controle en continue prikkeling. Iedereen herkent dit wel. De sociale druk en normen van de maatschappij geven ons het idee dat we 24 uur per dag 'aan' moeten staan."

Elian vraagt ons wanneer we voor het laatst hebben gespeeld en wanneer we voor het laatst de tijd vergeten zijn bij wat we deden. Dat zijn juist de dingen die ons ontspanning en energie geven. Voldoende slaap en minder stress zijn de bouwstenen voor een gezonde levensstijl. Deze visie zien we ook in de laatste twee workshops voorbij komen.



Van personal trainer naar personal coach

Peter Wolfhagen begeleidt al jaren mensen en organisaties in de fitnessbranche bij het behalen van resultaten. Hij ziet een duidelijke trend waarin de personal trainer niet puur een klant traint maar meer en meer coacht. 4,1 miljoen mensen dragen een wearable tijdens het sporten en bewegen maar wie biedt er hulp bij gebrek aan resultaat?

"Personal trainers en leefstijlcoaches zijn het antwoord op diverse maatschappelijke vraagstukken. Het trainingskundige aspect heeft hierbij niet de focus maar juist het coachen op een duurzame gedragsverandering. De zorgkosten rijzen de pan uit. Coachen op gezonde leefstijl biedt enorme kansen", aldus Peter.

Succes is een keuze
De laatste spreker van dit kwartaalevent, Soeredj Monorath, haakt hierop in: "Als trainer/coach bouw je snel aan een sterke relatie met jouw klanten. Je inspireert je klanten met kennis en vaardigheden en verhoogt de zelfmotivatie om te komen tot een verbeterde leefstijl. We leren hoe we bepaalde persoonstypen kunnen bepalen en hoe we onze communicatie per type persoon kunnen aanpassen om zo succesvol naar een duurzame gedragsverandering te werken. Met de juiste tools is succes een keuze die je voor jezelf maakt."

Is leefstijl de toekomst?
De bezoekers gaan met veel nieuwe inzichten en overwegingen huiswaarts. Wat is de veranderende invloed van technologie op de rol van de per-sonal trainer en leefstijlcoach? Hoe coach je naar duurzame gedragsverandering en wat is de rol van slaap, stress en voeding op gezondheid en geluk? Deze actuele vragen in combinatie met de groeiende zorgkosten geven kansen voor de fitnessbranche. Waar artsen patiënten oplappen hebben personal coaches de mogelijkheid om de oorzaak met duurzame levensstijlveranderingen aan te pakken.



Personal Trainer Day 2019

Wil je ook graag deelnemen aan een kwartaalevent van Start2Move en LAPT? Op zaterdag 31 augustus 2019 vindt de vijfde editie van de Personal Trainer Day plaats in Zwolle. Je kunt een keuze maken uit maar liefst 16 verschillende theoretische en/of praktijkgerichte work-hops. De eerste sprekers zijn al bekend:

  • Michel Meijer: Trainen met kanker
  • Eric van den Ham: Obstacle Fit
  • Linda Hogervorst: De invloed van leefstijl en hormonen op afvallen
  • Robert Lathouwers: Optimaliseer je looptechniek en prestatie
  • Ferry van de Wal: Mobility is a must
  • Elis Ligtlee: Meer dan Goud
  • Nathan van Dompseler: Calisthenics: niche of mainstream?

Meer informatie lees je op www.start2move.nl/personal-trainer-day-2019

LAPT
Gerelateerde artikelen
Bedrijf

Start2Move

Laatste artikelen van dit bedrijf