2 maanden geleden

13 maart uitspraak rechtbank inzake verdubbeling franchisevegoedingen Anytime Fitness BLX

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
2 maanden geleden

Anytime Fitness Benelux en twee sportschoolhouders na ruim twee jaar tegenover elkaar in rechtbank: andere elf afgehaakt
Verdubbeling (of nog meer) van de franchisevergoedingen, exorbitante inkoopprijzen, intimidatie en schade door afgeketste vastgoedtransacties. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de aantijgingen door sportschoolhouders aan het adres van de franchisegever Anytime Fitness Benelux (AFB).

Afgelopen week bij de rechtbank in Maastricht stonden nog slechts 2 franchisenemers tegenover de directie van AFB. De zaak was al 2 jaar in de wording, aanvankelijk dertien eisende franchisenemers maar  elf haakten tussentijds af, omdat ze failliet gingen, stopten, de financiële adem niet meer hadden of alsnog een deal sloten met het AFB hoofdkantoor.

In tegenstelling tot andere ketens komen bij AFB komen de lidmaatschapsgelden niet bij de ondernemers/franchisenemers terecht maar bij het hoofdkantoor, na aftrek van hun franchisefee, marketingfee en wat meer van toepassing is gaat wat overblijft naar de ondernemers. Bij een conflict of verschil van inzicht wordt de omzet afdracht aan de ondernemer opgeschort ondanks dat de franchisenemer nu juist degene is die de investeringen en/of arbeid heeft gedaan, dit gebeurt volgens de advocaten van AFB “om iets in beweging te zetten.”

Zo stonden afgelopen vrijdag de overgebleven ondernemers Renee Krekels (Anytime Fitness Bunde) en Wesley Kuypers (Body-in-Motion Kalmthout) in de rechtbank tegenover de van franchisegever van Anytime Fitness Benelux. Het papieren dossier van slechts 2 franchisees is maar liefst 40cm dik.

De voornaamste inzet van dit geding was : teruggave van helft van de eenzijdig verdubbelde franchise-vergoedingen, het nietig verklaren van het concurrentieverbod en compensatie voor de afgeketste verkoop van de sportstudio’s. Zo vraagt Krekels een voorschot van 200.000 euro en Wesley Kuypers 56.000 euro.

Gerechtelijke dreigementen
Beiden partijen zeggen een potentiële koper te hebben gehad. „Maar omdat die de Anytime-formule niet wilden voortzetten, stemde AFB niet in”, aldus de advocaat van de beide sportschoolhouders. „Vervolgens heeft het management uit Sittard via haar de advocaten de kandidaat-kopers overstelpt met sommaties en gedreigd met persoonlijke aansprakelijkheid en claims, waardoor ze zich uiteindelijk hebben teruggetrokken.”

Volgens de advocaten van AFB is de eventuele kopers er enkel op gewezen dat ‘er een concurrentieverbod op het betreffende pand rust’. Van wegpesten is volgens hen absoluut geen sprake. „We hebben enkel duidelijk gemaakt wat de eventuele gevolgen zijn. Ze zijn zelf afgehaakt. AFB is derhalve niet schadeplichtig.”

Het geding ontaardde vaak in welles-nietes discussies bij tal van onderwerpen al dan niet relevant. Volgens beide franchisenemers was hun eerdere inzet dat ze hun contract bij Anytime Fitness graag hadden willen continueren, maar dat dit niet mogelijk is omdat van het originele  franchisecontract niets overbleef. „Van een verlenging kun je echter niet spreken als jou een compleet nieuw contract wordt voorgelegd”, aldus Krekels en Kuypers. „Eentje met totaal andere voorwaarden en onbillijke vergoedingen.”

Mes op de keel
„Ik ging daar dus niet mee akkoord”, aldus Kuypers uit Kalmthout. „En dan zet het management je het mes op de keel, door in een toch al moeilijke coronatijd een deel van de ledengelden achter te houden. En dan is het kiezen uit twee kwaden: of ik verkoop het pand voor een appel en een ei aan AFB, of ik ga vanwege het anti-concurrentiebeding een jaar dicht. Ik heb dat laatste gedaan, al heeft me dat fortuin gekost.”

Krekels heeft eenzelfde ervaring. „Vroeger had je nog de vrijheid om te ondernemen. Nu ben je nog slechts een marionet in de handen van het hoofdkantoor. Daar wordt alles bepaald en de iedereen heeft slaafs te volgen.”

Namens AFB gaf  Petro Hameleers aan dat omwille van het voortbestaan van de formule, te zweren bij uniformiteit van de 131 Anytime Fitness-clubs. „Wie zich niet wil aanpassen of meebewegen, kan met ons in gesprek over een exitstrategie.”

Krekels en Kuypers staan niet alleen in hun kritiek, getuige tientallen rechtszaken die inmiddels over en weer hebben gediend tussen sportschoolhouders en Anytime Fitness Benelux in Sittard. Bij 1 van de franchisenemers met 6 locaties is de inzet van zijn juridische strijd de franchisefee die met 300% omhoog zou gaan bij een nieuw contract.

Eerder verscheen er al een artikel in het AD en de Limburger met de kop; Anytime Fitness onder vuur om ‘wurgcontracten’ voor franchisenemers: ‘Intimidatie en dreigementen zijn aan de orde van de dag’

De advocaten van AFB wijzen elke verdachtmaking en aantijging van de hand en vragen de rechtbank om alle vorderingen af te wijzen. De rechter doet op 13 maart a.s. uitspraak.

Foto: Rechtbank Maastricht, Rechtspraak.nl

Bron: De Limburger, plus aangeleverde info van (oud) franchisenemers

Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf