1 jaar geleden

2023 European Health & Fitness Market Report: Sterke groei in lidmaatschappen en omzet in 2022

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
1 jaar geleden
Vandaag hebben EuropeActive en Deloitte de belangrijkste bevindingen onthuld van het European Health & Fitness Market Report (EHFMR) 2023, waaruit een sterk herstel van de sector blijkt na twee moeilijke jaren als gevolg van de pandemie. De resultaten werden gepresenteerd in een webinar met opvallend veel deelnemers. Het rapport vertegenwoordigt de twaalfde gezamenlijke publicatie met Deloitte en weerspiegelt de inspanningen van EuropeActive om haar positie als kenniscentrum van de Europese fitness- en lichaamsbewegingsector verder te versterken door betrouwbare en degelijke marktgegevens te verstrekken.

Volgens het rapport is het aantal Europese lidmaatschappen met ongeveer 7 miljoen leden of 12,3% gestegen van 56,2 miljoen in 2021 tot 63,1 miljoen eind 2022, iets minder dan in het pre-COVID-jaar 2019. De 20 grootste operators zagen hun ledenaantal met 2,6 miljoen of 22% tot 14,8 miljoen.

De top 3 fitnessuitbaters per eind 2022 qua ledenaantal zijn Basic-Fit (3.352.000 Leden), RSG Groep (1.805.000 Leden) en PureGym (1.655.000 Leden).

De totale Europese omzet steeg in 2022 met 66% tot EUR 28,0 miljard en kwam ook in de buurt van het jaar 2019. Het aantal fitnessclubs steeg licht met 0,5% tot 63.830.

In 2022 werden 13 grote fusies en overnames afgerond, wat de blijvende interesse van investeerders in het verwerven van aandelen in klassieke fysieke fitnessbedrijven aantoont. Deze transacties onderstrepen ook hoe clubexploitanten in de toekomst centraal zullen blijven staan in het ecosysteem van de sector. Bovendien was de algehele penetratiegraad van het lidmaatschap van een fitnessclub als % van de totale bevolking in 2022 7,9% en 9,5% van de bevolking van 15+. Dit cijfer toont opnieuw het enorme groeipotentieel aan dat nog voor de sector bestaat.

Het hoofdstuk over het fitness-ecosysteem van dit jaar is uitgebreid, inclusief een diepgaande beschrijving van de intermediaire markt. Er is ook een uitgebreid hoofdstuk gewijd aan de resultaten van een grootschalig EuropeActive consumentenonderzoek onder 11.000 mensen in 19 landen uitgevoerd in januari 2023 en een vergelijking met de resultaten van vergelijkbaar onderzoek in 2022, waaruit blijkt dat de sector snel weer op de rails komt nu en dat de "hybride" of omnifitness er is om te blijven.

Herman Rutgers, EuropeActive-ambassadeur en co-auteur van het rapport zei: "Het European Health & Fitness Market Report is de gouden standaard geworden voor marktonderzoek in de fitness- en fysieke activiteitssector. Op basis van de sterke opleving in ons onderzoek zijn we nog steeds vol vertrouwen om de ambitie van EuropeActive te verwezenlijken om tegen 2030 100 miljoen leden van gezondheids- en fitnesscentra te bereiken".

Karsten Hollasch, Deloitte, merkte op: “Bij het begin van 2023 zit de Europese gezondheids- en fitnessmarkt weer op het groeipad. Vooruitkijkend wordt ook voor dit jaar een positieve marktontwikkeling verwacht, verder ondersteund door ambitieuze uitbreidingsplannen van Europa's grootste operators."

Het European Health & Fitness Market Report 2023 vertegenwoordigt de meest uitgebreide studie over de Europese gezondheids- en fitnessmarkt en dient als een waardevolle bron van informatie voor belanghebbenden in de sector. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van


Het volledige rapport is nu beschikbaar en kan worden besteld via het kenniscentrum van EuropeActive via de volgende link: europeactive.blackboxpublishers.com/en/publications

Gedetailleerde informatie voor pers- en commercieel gebruik kan worden opgevraagd bij Carlos Fernandez, via carlos.fernandez@europeactive.eu Foto's, logo's en ander materiaal ter ondersteuning van dit persbericht zijn ook beschikbaar via het bovengenoemde e-mailadres.

Over EuropeActive
EuropeActive, voorheen de European Health and Fitness Association (EHFA), is de toonaangevende non-profitorganisatie, gevestigd in Brussel, die de hele Europese fitness- en fysieke activiteitssector vertegenwoordigt. Lidmaatschap staat open voor alle belanghebbenden - privé of publiek - inclusief clubexploitanten, leveranciers, fabrikanten, nationale brancheverenigingen, aanbieders van opleidingen, hoger onderwijs en accreditatie-instellingen.
 
Het EuropeActive-team zet zich volledig in voor het raadplegen en samenwerken met de verschillende hierboven genoemde belanghebbenden, waaronder andere ngo's die gezondheidsbevorderende lichaamsbeweging bevorderen, sectormedia en onderzoeks- en wetenschappelijke instellingen. EuropeActive streeft ernaar nauw samen te werken met instellingen van de Europese Unie en internationale organisaties om haar algemene doel te bereiken om meer mensen, actiever en vaker te krijgen.

Volgens het EuropeActive/Deloitte Market Report 2023 bedient de Europese fitnesssector meer dan 63,1 miljoen consumenten, genereert 28,0 miljard euro aan inkomsten en bestaat uit ongeveer 64.000 faciliteiten.

Ga voor meer informatie naar www.europeactive.eu
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf