2 maanden geleden

Steunmaatregelen hoge energierekening ook voor ondernemers

Jeroen Gerats
CLO - Magazine Manager bodyLIFE
2 maanden geleden
ANP: DEN HAAG - Het kabinet gaat energie-intensieve mkb’ers -zoals bakkers- tegemoet komen met steunmaatregelen, dat nog precies ingevuld moet worden. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat). De regeling treedt waarschijnlijk pas begin 2023 in werking.

De regeling is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De compensatie bestaat dan uit een deel van de kostenstijging dit jaar en in 2023. Het energie-intensieve mkb ontvangt steun ter grootte van een nog te bepalen percentage van de stijging van de energieprijs (gas en elektra). Daar zit wel een maximum aan, vanwege Europese regels voor staatssteun.
Kleinere kantoren en zzp’ers kunnen net als huishoudens gebruikmaken van het tijdelijke prijsplafond, de zogenoemde kleinverbruikersregeling, zegt Adriaansens.

„Ondernemers zijn vaak net als consumenten bereid om stappen te zetten met besparen en verduurzamen, maar ontkomen vanwege de aard van hun productieproces of type dienstverlening soms simpelweg niet aan een hoog, oftewel intensief, energieverbruik terwijl ze in de kern een gezonde bedrijfsvoering hebben”, zegt de minister. „Bovendien is het niet voor iedere mkb’er meer mogelijk om zijn prijzen genoeg te verhogen om de extra energiekosten te dekken én voldoende afzet te behouden. Daarom komt het kabinet nu met extra ondersteuning via deze regeling.”

Pas in 2023
Het kabinet verwacht de voorwaarden qua doelgroep, het totale budget, de percentages en de maximale steun per onderneming op korte termijn bekend te kunnen maken. Een dergelijke regeling moet namelijk voldoen aan Europese staatssteunregels en goedgekeurd worden door de Europese Commissie. „Daardoor kan daadwerkelijke openstelling via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland duren tot het begin van 2023.”

Omdat voor die tijd bedrijven ook al zouden kunnen omvallen, kijkt het kabinet nog naar manieren om sneller steun uit te kunnen delen. De opties daarvoor worden ’zo snel mogelijk’ uitgewerkt, laat het ministerie weten. Te denken valt aan belastinguitstel of garanties voor leningen.
 
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf