4 august 2022

Geen verdere lockdown en geen toegangsbeperkingen voor sportscholen bij Corona in Duitsland

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
4 august 2022
Op 3 augustus 2022 presenteerde de federale regering de belangrijkste punten voor de Corona-regels. Sport, waaronder fitness- en gezondheidsfaciliteiten, heeft een prominente positie. Volledige sluitingen van sportfaciliteiten zijn niet mogelijk zonder de goedkeuring van de Bondsdag (via § 28a IfSG). Daarnaast mogen landen geen 2G/3G-beperkingen meer opleggen.

Het voorstel voor een doorontwikkeling van de Wet Infectiebescherming met betrekking tot de Corona-regels , opgesteld op 3 augustus, biedt planningszekerheid voor de exploitanten van fitnessstudio's.

Trainen zonder masker
Zo zijn er in het najaar van 2022 geen verdere lockdowns of toegangsbeperkingen zoals 3G, 2G of 2G plus voor fitnessstudio's. Zelfs in het geval van overheidsmaatregelen om maskers verplicht te stellen is het mogelijk om te trainen zonder masker met bewijs van vaccinatie of een actuele test . Capaciteitsbeperkingen zijn alleen mogelijk bij een concreet risico voor de vitale infrastructuur en een resolutie van het deelstaatparlement.

De DSSV eV was tevreden. Florian Kündgen zei: "Na talloze discussies in en met Berlijn en met de steun van Philipp Hartewig zijn wij als fitness- en gezondheidsindustrie zeer tevreden met het nieuwe wettelijke kader van de Infection Protection Act."
"De aanpassingen die nu zijn afgesproken, geven onze branche de mogelijkheid om met planningszekerheid herfst/winter 2022 in te gaan." Florian Kündgen - stv. Directeur DSSV eV

Ook Philipp Hartewig, sportbeleidswoordvoerder van de FDP-fractie was blij met het positieve voorstel van het federale ministerie van Volksgezondheid (BMG) en het federale ministerie van Justitie (BMJ).
“Het gezamenlijk gepresenteerde concept van de coalitie is een sterk teken van draagvlak voor sport. De regelgeving is een positief signaal voor de hele fitnessbranche." Philipp Hartewig - woordvoerder sportbeleid FDP Tweede Kamerfractie

Maatregelen alleen met een parlementaire beslissing
Bij een concrete bedreiging van de functionaliteit van het gezondheidssysteem of andere vitale infrastructuur zijn maatregelen met een parlementair besluit mogelijk. In die gevallen zijn capaciteitsbeperkingen ook mogelijk in binnensportaccommodaties.

Philipp Hartewig voegde er echter aan toe: Ook al zijn de komende maatregelen milder dan in het najaar van 2021 , de coronapandemie is nog niet voorbij.

Bron: FMi
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf