3 jaar geleden

Nieuwe campagne 'Wie gezond is heeft 1000 wensen, wie ziek is 1' moet samenleving wakker schudden

3 jaar geleden
Covid-19 slaat harder toe bij mensen met overgewicht. Hoog tijd voor de beroepsfederatie Fitness.be om haar maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen en de samenleving nog eens wakker te schudden, zelfs al zijn de fitnesscentra nog steeds dicht.

In de campagnevideo “Wie gezond is heeft 1.000 wensen, wie ziek is 1” geven ze het woord aan een diverse groep mensen, met elk hun eigen, unieke boodschap. Zoals, de man die een corona infectie doormaakte en toont wat de ziekte met hem deed, zijn kinesitherapeute met haar oproep uit het hart en enkele sportievelingen die vooral willen inspireren.

Professor Dr. Guy T’Sjoen, hormoonspecialist (UZ Gent), vertelt wat we zelf kunnen doen en toont dat hij zijn eigen adviezen waarmaakt door zelf te sporten. Daarnaast doet hij nog een opmerkelijke oproep naar het beleid toe.



Eén op de twee Belgen weegt te veel
Tot 60 % van de coronapatiënten, die op intensieve zorgen terechtkomen, kampt met overgewicht of obesitas. Dat komt omdat overgewicht vaak zorgt voor bijkomende gezondheidsproblemen, die het gevecht tegen de Covid-19 infectie extra moeilijk maken.

Eén Belg op 2 weegt te veel! Professor Guy T’Sjoen, legt uit: “Als mensen hun immuniteit willen verbeteren, is een gewichtsverlies van 5 % in de komende 10 weken voor mensen met overgewicht echt relevant. Met de combinatie van gezonde voeding, meer bewegen, stressreductie en voldoende slapen, kan je al veel bereiken. Iedereen wéét dit, maar het ook doen is vaak dé uitdaging”.

“Er moet een tweesporenbeleid gevolgd worden”, vertelt T’Sjoen. “Mensen met overgewicht of obesitas die al dan niet net een Covid-19 infectie gehad hebben, moeten uiteraard professioneel begeleid worden. Maar nog een veel belangrijker onderdeel is volop inzetten op preventie.”

Eric Vandenabeele van Fitness.be licht toe: “Onze beweegprofessionals hebben inderdaad alle expertise in huis om die mensen met overgewicht zoals Luc verder te helpen na hun revalidatie in het ziekenhuis. Veel mensen met overgewicht zijn geïnteresseerd in gezondheid en willen meer gaan bewegen, maar vinden het soms moeilijk om hun goede bedoelingen om te zetten in actie. Ook zij kunnen kiezen voor aangepaste begeleiding en blijvende motivatie, vaak de beste garantie voor een duurzaam resultaat.”

Tenslotte hoopt T’Sjoen op een zeer concreet plan van onze regering om het gemiddeld gewicht van de Belgen naar beneden te halen, volgens hem de enige manier om op lange termijn nog meer gezondheidsproblemen, zoals type 2 diabetes en sommige kankers te voorkomen. Dat kan meteen, naast de gezondheidswinst, ook een flinke kostenbesparing in de gezondheidszorg betekenen.



Ook 50% van de Nederlanders hebben overgewicht
“Ook 50% van de Nederlanders hebben overgewicht. Daar liggen concrete plannen op tafel over hoe ze dit percentage op 10 jaar naar 38% willen brengen. In UK idem; Boris Johnson komt op intensieve zorgen terecht met een Covid-infectie, en kort nadien komt er ook een gedetailleerde UK-campagne gericht op preventie. Ik heb hier recent in België helaas nog maar weinig over gehoord, ondanks de beloftevolle passage in het regeerakkoord De Croo I. Vandaar mijn oproep naar de overheid toe om alle spelers die de overheid hierbij willen adviseren, rond de tafel te brengen om snel in een positief verhaal naar heel concrete actiepunten over te gaan.”

Met de getuigenissen van Professor T’Sjoen, de ex-coronapatiënt Luc Martens en revalidatie kinesitherapeut Lien Vandermeulen, hoopt Fitness.be België letterlijk in beweging te krijgen.
Laten we samen verantwoordelijkheid nemen en die eerste stappen zetten….


 
fitness.belockdowncorona maatregelenLeefstijl als medicijnovergewichtobesitas
Gerelateerde artikelen
Bedrijf

Fitness.be

Laatste artikelen van dit bedrijf