1 maand geleden

Update coronamaatregelen per 1 december: fitnesscentrum publieke binnenruimte, dus mondkapjesplicht

1 maand geleden
Met het invoeren van een mondkapjesplicht per 1 december 2020 stapt de overheid over van een dringend advies tot het dragen van een mondkapje naar een plicht. De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimtes - met uitzondering van gebedshuizen - voor zowel bezoekers als medewerkers. Ondanks inspanningen van brancheorganisatie NL Actief om de fitnessbranche buiten de mondkapjesplicht te houden, heeft de rijksoverheid aan NL Actief laten weten dat de mondkapjesplicht vanaf 1 december ook voor de fitnessbranche geldt.  

De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. Het fitnesscentrum dient te zorgen voor de randvoorwaarden, maar de sporter is zelf verantwoordelijk voor het naleven van de wet. Het lijkt NL Actief dan ook logisch dat de sporter de waarschuwing of boete zal ontvangen van de handhaver bij het niet naleven van de wet.
 
Het dragen van een mondkapje is een verplichting. Als fitnessondernemer kunt u een sporter zonder mondkapje daar op aanspreken. Als er echt een overlastsituatie ontstaat, kunt u de handhaving of de politie benaderen. Maar dat geldt voor elke overlastsituatie. 
 
Medewerkers
Ook voor medewerkers die in de algemene ruimte werkzaam zijn, geldt de mondkapjesplicht. Als u training geeft, zoals in groepslessen, geldt dat echter niet omdat u zelf meetraint. NL Actief wacht nog op antwoord op de vraag of het mondkapje af kan achter een scherm bij de balie. Zij pleiten daar voor, zodat medewerkers even het mondkapje af kunnen doen tijdens het werk.
 
De informatie vanuit de rijksoverheid geeft aan dat een mondkapje de neus en mond volledig moet bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.
 
Voor de fitnessbranche betekent dit dat zowel sporters als mederwerkers een mondkapje dragen als zij naar de sportruimte lopen. Een mondkapje is niet verplicht bij het sporten. Ook bij het wisselen van toestel in de fitnessruimte is een mondkapje niet nodig. Wat dat betekent voor het overbruggen van grote afstanden of het verplaatsen tussen ruimtes zal de praktijk uit moeten wijzen. Het advies is dan ook wederom: neem, als u twijfelt, contact op met uw gemeente om daar uitsluitsel over te krijgen.  
 
Bekijk hier een infographic van de Rijksoverheid met meer informatie over het gebruik van mondkapjes.
 

Bron: NL Actief
Mondkapjesplichtcorona maatregelenCoronavirusNLActief
Gerelateerde artikelen