1 maand geleden

Verontwaardiging bij Fitness.be over sluiting Antwerpse fitnesscentra

1 maand geleden

De fitnesssector in België is verbolgen over het besluit van de Antwerpse provinciale crisiscel om fitnesscentra in de zwaarst getroffen zones in de provincie Antwerpen opnieuw te sluiten. "Zonder bijkomende steun komen we dit waarschijnlijk niet te boven", zegt Eric Vandenabeele van Fitness.be tegen Sporza.

Het besluit geldt voor de stad Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle, Hemiksem en Rumst.

Fitness.be-directeur Vandenabeele is verontwaardigd over het besluit. "We weten niet op welke cijfers deze beslissingen gebaseerd zijn. Blijkbaar worden de fitnesscentra gezien als een deel van het probleem, terwijl ze net een deel van de oplossing zijn", zegt hij tegen Sporza. "Fitnessclubs nemen, behalve preventieve gezondheidszorg via fitnessactiviteiten, een verantwoorde sociale rol op, maar blijkbaar wordt dit niet erkend."

Fitness.be stelt dat in de fitnessclubs aan de weerbaarheid, immuniteit en het fysieke en mentale welzijn waaraan in de clubs wordt gewerkt en dat dat meer dan nodig is in deze tijd. Het financiële aspect wordt ook benoemd door de brancheorganisatie. "Zonder bijkomende steun komen veel clubs dit waarschijnlijk niet te boven", aldus Vandenabeele.

Gert Van Reckem, coördinator gezond en ethisch sporten van Fitness.be, vindt de sluiting van de fitnesscentra veel te ver gaan. "Dit is een voorzet geven om alles weer te sluiten. Fitnesscentra sluiten ze zonder overleg, terwijl in de horeca enkel zaken worden gesloten die zich niet aan de regels houden. Er zullen veel zaken failliet gaan, vrees ik", vertelt Van Reckem.

Meest recente artikelen