In 2017 willen leden weten hoeveel ze bewegen!

Verschenen in Bodylife nummer 10 2016

In die goeie oude tijd was de fitnessbranche een branche voor therapie, daarna voor strongmen en toen kwam de body building. In de afgelopen 35 jaar verschoof de functie van fitness van body building naar bewegen om af te vallen, fitter te worden, sterker te worden en gezellig samen actief te zijn. De laatste 10 jaar ontwikkelde fitness door naar sporten met een chronische ziekte zoals diabetes en Niet Aangeboren Hersenletsel; fitness als preventiemiddel. De laatste paar jaar wordt leefstijl en bewegen steeds meer gezien als een leefstijl medicijn, om gezonder te worden, ongeacht de persoonlijke situatie.

Schijf van 3

De schijf van 3 deed zijn intrede vanuit de World Health Organisation en kreeg ook een plek in de richtlijnen voor de Beweegdeskundigen diabetes, overgewicht en NAH. Maar ook in de reguliere fitnessbegeleiding gingen fitnesstrainers alle onderdelen van de Schijf van 3 adviseren. Spiertraining en uithoudingsvermogen zat natuurlijk al in het pakket, de nieuwe activiteit in het advies van de trainer is dummer 3 van de schijf, het recreatieve bewegen. Hiermee stap de fitnesstrainer over naar leefstijl en beweeg coach. Er worden beweegplannen opgesteld voor het totale beweegpatroon van de leden, 24-7 en sport en bewegen wordt gecombineerd om de leefstijl in brede zin te verbeteren naar een gezondere manier van leven.

De traditionele fitness trainer stapt dus in een bredere rol, die van Leefstijl en Beweeg adviseur, de klant wil immers een specifiek doel bereiken. Wil men de spieren ontwikkelen, dan weten we vanuit onze vakopleiding al hoe dat het meest effectief aan te pakken. Spiertraining naar verzuring, 8 tot 10 oefeningen van grote spiergroepen, rekening houden met de supercompensatieperiode, om maar een aantal aspecten te benoemen. Wil men afvallen, dan hebben we de keuze. Kijken we alleen naar ons deel van het advies, adviseren we dus uitsluitend op gebied van fitnessoefeningen en uithoudingsvermogen training? Of kijken we naar een totale oplossing?

Blikveld

Om een totaaloplossing te bieden moeten we ons blikveld überhaubt verbreden. Voor de aanpak van overgewicht is er in 2014 door NL Actief (voorheen Fit!vak) in samenwerking met TNO een kennisdossier overgewicht en obesitas samengesteld, welke vertaald is naar het Beweegdeskundige Overgewicht en Obesitas begeleidingsprotocol. In dit dossier en protocol wordt als oplossing ook de Schijf van 3 aanbevolen. Dit model is niet alleen geschikt voor de preventie van veel chronische aandoeningen, ook voor algemene gezondheid adviseert de WHO de toepassing van de 3 beweegvormen.

Als fitnessspecialisten trekken we ons advies dus breder dan spiertraining en uithoudingsvermogen, we pakken beweegvorm 3 van de Schijf van 3 er ook bij, recreatief Bewegen. We gaan leden dus ook adviseren wat ze buiten de muren van het Fitnesscentrum doen en wat ze buiten de lessen die ze van ons krijgen doen. Hiermee geven we natuurlijk nog geen totale oplossing voor een probleem zoals afvallen, dan zullen we ons ook het voedingsaspect eigen moeten maken en in veel gevallen zal ook de mentale kant aangepakt moeten worden. Maar op beweeg- en sportvlak krijgt onze klant dus een 7 dagen beweegplan aangeboden. De uitdaging is: hoe bewaken we het totale beweegpatroon en hoe weet de deelnemer zelf wat voldoende is?

Activity tracker

Daar komt de wearable technology, en dan met name activity trackers, om de hoek kijken, volgens het ACSM, de fitnesstrend van 2017. Onderzoek toont aan dat mensen die een activity tracker blijven dragen, 30 tot 50% meer blijven bewegen dan voorheen. Ook mensen die tijdens het sporten hun hartslag monitoren, trainen 10 tot 15% harder dan zonder wearable. Ook weten we uit onderzoek dat mensen die meer gaan bewegen, ook beter voor zichzelf gaan zorgen op andere vlakken, zoals voeding, slaap, drinken, enz. Uit het gebruik van wearebles kan dus enorme gezondheidswinst gehaald worden. Maar hoe maken Sportcentra er gebruik van?

Er zijn al Sportcentra die hun nieuwe leden een activity tracker schenken, of een plus lidmaatschap bieden waarin men er een cadeau krijgt, om ze (met akkoord van de deelnemer natuurlijk) daarna ook op afstand te kunnen monitoren op hun totale beweeggedrag, in de plaats van op alleen het sportcentrum bezoek en de activiteiten aldaar. Het is een win-win-win. Het sportcentrum kan meer service bieden, de trainer kan beter op een totaal oplossing begeleiden en de deelnemer heeft een extra stok achter de deur. Naast gezondheidswinst voor de deelnemer kan het ook nog extra retentiewinst opleveren voor het Sportcentrum.

Duurzame actievere leefstijl

Elke gezondheid- of resultaatbewuste fitnesser zal in 2017 een activity tracker aan de broekriem hebben hangen of om de pols hebben zitten. Een kans voor sportcentra als extra omzetunit, maar ook om klanten te helpen, op weg naar een duurzame actievere leefstijl.
 

John van Heel - EFAA
j.vanheel@efaa.nl I 06 - 5362 3485

Edities