Factorwat?

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr1 2015

Allereerst, wat is factoring?

incassobatch en ontvangt hiervoor een vooraf afgesproken bedrag. Ofwel, u bent de ‘zorg’ en het werk kwijt en heeft zekerheid over uw inkomende geldstroom.”

Wat is het verschil tussen een incassobureau en een factoringmaatschappij, zoals DirectPay?

“Factoring is een structurele oplossing, een incassobureau wordt vaak ingezet op het moment dat u er zelf niet meer uitkomt. Het incassobureau berekent op andere wijze kosten en heeft vaak een nogal agressief imago. Daarnaast bent u nog steeds afhankelijk van het moment dat uw debiteur gaat betalen. Factoring betekent niets meer dan het structureel uitbesteden van de werkzaamheden en het ontvangen van een vast bedrag. Voor ons is het namelijk net zo belangrijk om uw klanten te behouden, als voor uzelf.”

Wat zijn de grootste uitdagingen van sportscholen op het gebied van debiteurenbeheer?

“Het snel en efficiënt verzorgen van het debiteurenbeheer en het beschikbaar krijgen van liquiditeit zijn verreweg de grootste uitdagingen. Maar ook een hoog stornopercentage en de tijd willen besteden aan de klanten, en niet aan de administratie.”

En wat zijn oplossingen die een sportschool zelf toe kan passen om dit te verbeteren?

“Allereerst zoveel mogelijk de leden laten betalen met een automatische incasso, dit voorkomt veel extra administratie. Daarnaast kom ik nog steeds sportscholen tegen die werken met Excel voor hun ledenadministratie. Een administratiepakket is een grote investering, maar mijn ervaring is dat dit zich uiteindelijk terugbetaalt.”

Heeft de manier en het moment van het benaderen van leden omtrent hun betaling nog zin?

“Zeker, wij beheren heel veel data en hebben hier speciale communicatieprofielen voor ontwikkeld. Samen met de sportschool kijken wij naar de beste wijze voor het benaderen van hun leden. Wij realiseren ons heel goed dat de sportschool een bijzondere band heeft met haar leden. Deze band willen wij niet beschadigen. Als een lid het bijvoorbeeld niet eens is met een vordering leggen wij dit altijd aan de sportschool voor zodat de eigenaar het overzicht houdt.”

Wanneer moet een sportschool een factoringoplossing overwegen?

“Stel de volgende vragen: ‘Wat is mijn maandelijkse stornopercentage?’ en ‘Wat ben ik momenteel aan kosten kwijt?’. Bij de laatste vraag is het belangrijk dat je ook bankkosten, portokosten, telefoonkosten en het salaris van de medewerker(s) die het debiteurenbeheer verzorgt optelt. Vaak schrikt een eigenaar als hij of zij dit heeft uitgerekend.”

Maar is dit niet veel duurder?

“Je betaalt een percentage van je aangeleverde omzet. In ruil daarvoor zorgen wij voor de administratie, termijnbewaking, financiering, risicodekking en de automatische incasso’s. Ook beantwoorden wij vragen en sturen wij eventuele bezwaren aan u door. Mochten er extra kosten in het dossier geïnvesteerd moeten worden, dan zijn die voor ons. Ons doel is altijd om uw kosten te besparen.”

Stel, je wilt beginnen met factoring. Hoe moet je dit aanpakken?

“Je kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken, wij berekenen op dat moment samen of er financieel voordeel te behalen is. Ook bij een laag stornopercentage kan het soms lonen om de werkzaamheden uit te besteden, tenslotte kun je de tijd die je aan je administratie besteedt weer aan je leden besteden.”

Wat komt er nog meer bij kijken?

aantal administratiesystemen. Mocht de sportschool niet met deze systemen werken dan is dat ook geen probleem. Met onze huidige IT-oplossingen zijn we in staat om voor de sportschool de automatische incasso’s uit te voeren.”

Heb je meer vragen aan Ricardo, dan kun je rechtstreeks contact met hem opnemen via r.seffelaar@directpay.nl of via 06 20 00 80 58.

In 1990 begonnen als familiebedrijf, is DirectPay inmiddels uitgegroeid tot full-service Credit Management bureau. DirectPay is gespecialiseerd in het efficiënt innen van grote aantallen vorderingen. DirectPay doet het anders. Door een breed pakket aan diensten en waarden die tellen. IT is de ruggengraat van het bedrijf, maar de mens is het hart. Met 100 professionals zetten zij zich dagelijks in voor een integere dienstverlening. Zo is betrouwbaarheid cruciaal in het vakgebied. DirectPay wordt tenslotte het verlengstuk van uw organisatie.

Foto-onderschrift: “Factoring is een structurele oplossing”, benadrukt Ricardo Seffelaar.

Factorwat?

Factoring is een nog relatief onbekend onderwerp bij sportscholen. En dat is jammer, want door de vele maandelijkse incasso’s en het grote aantal leden waar een sportschool mee te maken heeft, is dit wel een heel relevant onderwerp. Daarom legde body•LIFE enkele veel gestelde vragen voor aan Ricardo Seffelaar, Manager Sport & Wellness van DirectPay, die de uitdagingen en problemen van sportscholen op het gebied van debiteurenfinanciering kent.

“Factoring is het verkopen van je vorderingen. Je verkoopt je maandelijkse betalingsbatch en ontvangt hiervoor een vooraf afgesproken bedrag."

Edities