7 maanden geleden

In de lift met minister Bruins: Petro Hameleers

7 maanden geleden

Als ik bij minister Bruno Bruins in de lift zou stappen, dan zou ik met hem in gesprek willen gaan over de mogelijkheden om in Nederland een gezonde leefstijl te belonen en of de minister bereid is daarvoor proeftuinen in te richten. Proeftuinen waar we gaan experimenteren hoe we gezond gedrag financieel kunnen waarderen. Bijvoorbeeld met een fiscaal voordeel of een korting op de ziektekostenpremie.

Onze branche is bij uitstek geschikt om, zeker vanuit preventie, mensen te begeleiden naar een duurzame, gezondere leefstijl. Ik kom zelf uit de zorg en ik heb me altijd verbaasd waarom er niet meer wordt geïnvesteerd in preventie. Op dat gebied kunnen we heel veel winst boeken als het gaat om het terugdringen van de zorgkosten en duurzamere inzetbaarheid van medewerkers. Ik vind dat iedere zorgverzekeraar 10% van de inkomsten uit premies verplicht zou moeten besteden aan preventie. Geef mensen maar een financiële prikkel om hun leefstijl te verbeteren. Er zijn genoeg fitnesscentra en deskundige beweegprofessionals om meer mensen te begeleiden. Want vergeet niet: meer dan 80% van de Nederlanders sport en beweegt niet bij een fitnessclub. Dat heeft onder meer te maken met de beeldvorming van onze branche. We moeten ons veel meer profileren op het snijvlak van bewegen, leefstijl en gezondheid. Daar zit onze toekomst, daar zit ook onze expertise. Ik ben benieuwd of de minister dat ook zo ziet en of hij bereid is om de rol van onze branche als een soort ‘makelaar van gezondheid’ te erkennen.

Ik vind dat mensen per definitie zélf verantwoordelijk zijn voor hun vitaliteit en leefstijl. Ze kunnen zelf sporten en bewegen, ze kunnen zelf kiezen voor een gezonder voedingspatroon, ze kunnen zelf de keuze maken om te stoppen met roken of minder alcohol te nuttigen. En ja: een gezondere leefstijl kost zweetdruppels, vrije tijd en geld. Mensen moeten hun eigen herstelvermogen zelf aanzetten en niet voortdurend leunen op de zorg. Doe er zelf iets aan! Wij faciliteren dat. Mensen sporten met plezier bij ons, voelen zich op hun gemak, treffen buurtgenoten en kunnen een praatje maken. Ik heb het wel eens vergeleken met een sportieve dorpskroeg. In de kroeg trof de buurt elkaar vroeger om verhalen uit te wisselen, de krant te lezen en een borrel te drinken. Nu komen ze er om werk te maken van een gezondere leefstijl. Maar óók om verhalen te vertellen en elkaar te ontmoeten. Jong en oud, man en vrouw, fit en ongetraind. Midden in de samenleving.

Petro Hameleers
Master Franchisegever
Anytime Fitness Benelux


Sinds Petro Hameleers in 2011 de licentie van fitnessformule Anytime Fitness voor de Benelux verwierf, zijn er zo’n honderd vestigingen geopend in Nederland en België. De klanten van Anytime Fitness hechten waarde aan het lokale karakter van de clubs, gemak en laagdrempeligheid.

Petro Hameleers is één van de succesvolle fitnessondernemers die in het boek Liftgesprekken zijn geportretteerd. Het boek is verkrijgbaar bij NL Actief: www.nlactief.nl

NLActiefLiftgesprekken
Gerelateerde artikelen
Bedrijf

NL Actief

Laatste artikelen van dit bedrijf