Column

13-04-2015 10:40

Stresskilo's

Soms voel ik me meer relatieconsulent dan fitnessinstructeur. Nieuwe klant, vaak een vrouw, afspraak voor een intakegesprek en dan begint het: "Ik wil graag wat afvallen. Ik ben de afgelopen 2 maanden al 10 kilo afgevallen door privé-omstandigheden....... maar ik zou er graag nog wat kilootjes afwillen."

Ze kijkt je dan verwachtingsvol aan, want ze POPELT om te vertellen wat er gebeurd is (zo zijn vrouwen nu eenmaal) en hoopt dat je daarop doorvraagt zodat ze  de "privé-omstandigheden" en alle geuren en kleuren uit de doeken kan doen.

Ik laat dan altijd een diskrete stilte vallen om de indruk te wekken dat ik begripvol ben maar niet nieuwsgierig en stel dan toch maar die vraag om aan haar verwachting te voldoen: "Ach, heb je iets vervelends meegemaakt?" Ik weet allang dat het om een echtscheiding gaat. Maar ik stel die vraag bewust zo, zodat ze, als ze er toch niets over wil loslaten, ze dan gewoon "ja" kan zeggen en ik dan godzijdank verder kan met het vak waarvoor ik echt ben opgeleid.

In 9 van de 10 gevallen krijg ik eerst te horen dat na zoveel jaar huwelijk er een einde aan gekomen is. Het lag natuurlijk niet aan haar. Hij ging vreemd en daar kwam ze pas na zoveel jaar achter. Nooit iets in de gaten gehad. Twee schatten van kinderen en dan laat hij haar zomaar in de steek voor één of andere jonge snol van een jaar of 25 en.... blablabla.

Ik luister aandachtig en ondertussen denk ik: Mijn hemel, hoe zag je er 2 maanden geleden uit toen je nog 10 kilo zwaarder was? Voor me zit zo'n volgevreten, uitgezakte veertiger die, zo lijkt het, al eeuwen niets aan haar uiterlijk heeft gedaan. Met zo'n 'onderhoudsvrij' bloempotkapsel en een slobbertrainingspak van Scapino. Vind je het gek dat die vent van je er met een jonger en slanker exemplaar van door is gegaan? Ik weet het, dat mag ik niet denken. Een huwelijk ga je aan in voor- en tegenspoed, door dik en....maar liever niet zo dik.

Met de neus zo keihard op de feiten gedrukt beseft ze nu dondersgoed dat er wat moet gebeuren als ze zelf ook een nieuwe vent aan de haak wil slaan om die ex van haar jaloers te maken. Want dat is vaak de achterliggende gedachte. Ik stel toch maar de voor de hand liggende vraag: "Dus je stresskilo's zijn eraf. Nu de wraakkilo's nog?" Ze glimlacht...

 
Informatie over de auteur

Calixto Brouwn | | email
Uw naam
Uw email
Uw bericht