3 jaar geleden

Mobiele luchtreinigers mogelijk oplossing in verspreiding van aerosolen in sportscholen

3 jaar geleden
Uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven blijkt dat het plaatsen van mobiele luchtreinigers in sportscholen mogelijk effectief is tegen de verspreiding van aerosolen in de lucht bij het sporten. Dit meldde de NOS vorige week in dit artikel op haar website

Het onderzoek is vorige maand uitgevoerd in de sportzaal van de Technische Universiteit Eindhoven onder leiding van hoogleraar Bert Blocken. Doel was om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van aerosolen, fijne speekseldruppels, in de lucht bij het sporten. 
Met bijna 150 sensoren werd gemeten hoeveel aerosolen vrijkwamen en hoe die zich gedurende de dag door de ruimte verspreidden. 

Blocken over de resultaten van het onderzoek: "Wat we zagen was dat het reguliere ventilatiesysteem in Eindhoven, dat 5,7 keer meer ventileert dan officieel vereist is, de lucht niet voldoende ververste voor de hoeveelheid mensen die daar met matige inspanning bezig was. De concentratie aerosolen liep naarmate de dag vorderde hoog op." Maar toen in dezelfde ruimte twee luchtreinigers werden geïnstalleerd, verbeterde de situatie. "Toen bleef de concentratie aerosolen op een continu laag niveau."

Luchtreinigers kunnen oplossing zijn om verantwoord open te blijven
Die luchtreinigers zijn mobiele circulatie-apparaten die lucht rondpompen en aerosolen met een plasmafilter neutraliseren. "Een goed apparaat kan 98 procent van de aerosolen tegenhouden", zegt Blocken. Hoewel hij dus nog een slag om de arm houdt, denkt hij dat het voor sportscholen een oplossing kan zijn om verantwoord open te blijven.

"Niet alleen wetenschappelijk, maar ook kostentechnisch. Een bestaand mechanisch gebalanceerd ventilatiesysteem in een sportschool tien keer sterker maken, kost al gauw 40.000 euro. Deze oplossing is tot een factor tien goedkoper en is energiezuiniger. En met voldoende luchtreinigers kun je misschien zelfs in de buurt komen van de luchtkwaliteit zoals die buiten is." Deze luchtreinigers zullen wel altijd in combinatie met bestaande ventilatie moeten worden gebruikt. "Ze halen namelijk geen CO2 uit de lucht."

Blocken gelooft dat extra circulatie met luchtreinigers ook in andere ruimten dan sportscholen zou kunnen helpen. "Maar laten we niet vooruitlopen, eerst willen we dit nog beter onderzoeken."

Als het onderzoek over twee tot drie weken gepubliceerd wordt, zullen de resultaten gedeeld worden met het RIVM. Mogelijk biedt de nieuwe kennis aanknopingspunten voor een herziene richtlijn, hopen de onderzoekers.

Bron: nos.nl
ventilatieCoronavirusaerosolenluchtreiniger
Gerelateerde artikelen