3 weken geleden

Waarom een ledenmagneet je werk oplevert

Lexia Emerenciana
Spreker/Trainer/Columnist
3 weken geleden

“Bij de fitnessclub waar ik sport, werkt een instructeur die de hele dag straalt, me actief bij de lessen betrekt, weet wie ik ben en wat mijn zwakke punten zijn. Ze voelt het als ik er even doorheen zit. Door haar word ik gezien. Daar word ik blij van,” vertelde sportlid Ellen me.

Ellen is geen die-hard sporter, ze vindt het zelfs ‘bléhhh’. In haar leven heeft Ellen behoorlijk wat meegemaakt en gaat als een onzekere dame door het leven. Ze vraagt zich dagelijks af wie er überhaupt op haar zit te wachten. De instructeur geeft haar richting. Zekerheid. Want Ellen gaat niet naar huis zonder een kort gesprek met haar instructeur te hebben gehad. Door haar blijft ze consistent terugkomen. Ze wil de instructeur niet teleurstellen. De wet van de wederkerigheid.

Ik vroeg aan Ellen hoe dit zo tot stand gekomen was. ‘Tja, ik had overgewicht en mijn huisarts vertelde me dat het nodig was om aan de slag te gaan. Ik vond het vreselijk en had er geen zin in om dunne vrolijke meiden te zien. Het maakt me onzeker.” Herkenbaar. Deze emotionele drempel hoor ik vaker van leden als ik hen interview tijdens een live-analyse van de club. “Aan mij werd nooit aandacht besteed. Totdat ik bij deze instructrice kwam. Voor haar kon ik mijn ware gevoel niet verborgen houden, zij zag het direct. Ze gaf me een veilig gevoel waardoor het me lukte om haar in vertrouwen te nemen,” vertelt Ellen.

To ledenmagneet or not to ledenmagneet?
Iedere club heeft er wel 1 of 2. Een ledenmagneet. Maar iedere club heeft nog meer niet-ledenmagneten.

Een voorbeeld van een echte ledenmagneet:
Familie-vriendin Cynthia Amade (GO4Fit). Deze dame weet als geen ander leden aan zich te binden door zichzelf te zijn én leden te zien voor wie ze zijn. Op haar FB-account zijn er meer dan 3000 fans te vinden die haar op de voet volgen. Zelfs op de Viking Runs weet ze alle sporters te inspireren, zodat iedereen ‘pumped’ van start kan.

Ik snap heus wel dat het ingewikkeld is om een team om je heen te verzamelen met enkel instructeurs die een enorme aantrekkingskracht hebben op je leden. Toch is er een manier om dit voor elkaar te krijgen.

Laat zien wat er in je hoofd zit!
De meeste sportschooleigenaren delen hun visie helemaal niet in hun vacatures. Het gevolg voor de lange termijn: frustratie en vermoeidheid. De frustratie dat medewerkers niet werken zoals jij voor ogen hebt, is time-consuming. Het kost je energie en soms zie je het gewoon even niet meer. Dan komt er te veel op je af. Zeker als je een standalone club hebt, de welbekende papa-mama clubs.

Voor mij heel herkenbaar want mijn man heeft 10 jaar een papa-club gehad. Uiteindelijk liep hij tegen zichzelf aan. Een kei in zijn vak, maar te veel day to day struggels waarop hij op leeg liep.

Misschien herken jij dit ook van jezelf? Zeker in deze tijd waarin je meer dan gemiddeld wordt uitgedaagd om te ‘vlammen’ of ‘opgeven’.

IJzersterk in time of trouble
Het mooie van een team dat aangenomen is op basis van jouw waarden en visie, is dat jouw team diepgaand met jou matcht en daardoor ijzersterk is in crisis tijd. Door zo’n team zijn jouw leden loyaal. Omdat ze weten dat ze jouw inspirerende visie krijgen ongeacht welke medewerker er voor hun neus staat. Je hebt ze als het ware verslaafd gemaakt aan wie jij als mens bent. Zij zijn je fans en ambassadeurs.

Als je in deze periode veel (ge)leden hebt moeten uitzwaaien kun je zeggen dat deze mensen iets bij jou gemist hebben.

Oeps!

Daarom is het belangrijk dat je een duidelijke klantvisie hebt opgenomen in je waarden. En nu begrijp ik dat dit geen dagelijkse kost voor je is. Het kan zomaar een enorme uitdaging voor je zijn. Snap ik. Het mooie is: je hoeft het niet alleen te doen. Doe dit met je team.

Hoe dan echt?
Bedenk een échte klantvisie, geen honderd-in-een-dozijn ‘bij ons krijg je échte persoonlijke begeleiding". In de praktijk ervaart slechts 10% van je leden deze persoonlijke begeleiding. Dit zegt niets over de manier waarop jij met hart en ziel je leden het beste van jou geeft.

Een visie is iets wat je leeft. En dat leven: dat doen ledenmagneten uit zichzelf. Simpelweg, omdat zij hierdoor ervaren dat dit hun werk iedere dag leuker, minder stressvol én waardevoller maakt. Zij maken mensen gezonder en positiever over zichzelf.

Ik daag je uit om te kijken naar jouw waarden en visie. En de mensen die je hierbij hebt aangenomen.

Pak jij deze uitdaging op? Dan zou ik zeggen: GO for it!

Bekijk hier de tips van een clubmanager die deze uitdaging is aangegaan: à https://bit.ly/hetsportlokaal

 

 

gastvrijheidRetentieteaminstructeur
Gerelateerde artikelen
Bedrijf

De Gast Centraal

Laatste artikelen van dit bedrijf
Auteur

Lexia Emerenciana