7 jaar geleden

Toch geen obesitasparadox?

7 jaar geleden
Overgewicht en obesitas zijn gelinkt aan een hoger risico op vroegtijdig overlijden. Het risico neemt bovendien sterk toe naarmate extra kilo's zich opstapelen. Dat zijn de bevindingen van een nieuwe studie, die twijfels opwerpt over de zogenaamde obesitasparadox: het idee dat zwaarlijvige mensen mogelijk langer leven.

De negatieve gezondheidseffecten van overtollig lichaamsvet en het verband met chronische ziektes, zoals diabetes, hartziekten en kanker, zijn welbekend. Maar recente studies veroorzaakten verwarring over de vraag of obesitas doodt, of enkel een slechte gezondheid veroorzaakt.

Die studies suggereren dat mensen met overgewicht of obesitas niet noodzakelijk lagere overlevingskansen hebben dan mensen met een normaal gewicht. Sterker nog: mogelijk leven zij zelfs langer.

BMI
De nieuwe studie, verschenen in The Lancet, weerlegt dat. Onderzoekers van de Britse universiteit van Cambridge stellen dat 1 op de 5 vroegtijdige overlijdens in Amerika en 1 op de 7 in Europa veroorzaakt is door overtollig lichaamsvet.

Om tot dat resultaat te komen, bekeken ze de gezondheidsgegevens van meer dan 10,6 miljoen mensen, die in de loop van 45 jaar betrokken waren bij 239 grote studies in 32 landen. Deze studies rapporteerden in totaal 1,6 miljoen overlijdens. '1 op de 7 vroegtijdige overlijdens in Europa zijn veroorzaakt door overtollig lichaamsvet'

(Ex-)rokers, mensen die bij het begin van de studie al aan een chronische ziekte leden en deelnemers die in de eerste vijf jaar stierven, werden uitgesloten. Daarna bleven er nog 4 miljoen volwassenen over om te bestuderen.

De onderzoekers gebruikten de BMI als maatstaf voor overgewicht en obesitas. Die wordt berekend door het lichaamsgewicht in kilogram te delen door de lengte in meter in het kwadraat. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieert een BMI van 18,5 tot 25 als normaal, 25 tot 30 als overgewicht, en hoger dan 30 als obees.

1 jaar minder
De resultaten toonden dat deelnemers met een normale BMI het laagste risico hadden op vroegtijdig overlijden - voor de leeftijd van 70 jaar. Het risico liep aanzienlijk op naarmate de BMI steeg. Steeg de BMI met 5 eenheden, dan was het risico op vroegtijdig overlijden 31 procent hoger.

"Mensen met overgewicht verliezen gemiddeld ongeveer een jaar van hun levensverwachting", zeggen de onderzoekers. Gematigd obese mensen (met een BMI van 30 tot 35) verliezen ongeveer drie jaar. De resultaten toonden ook aan dat zwaarlijvige mannen het grootste risico lopen.

"Dit is in lijn met eerdere observaties dat obese mannen een groter risico hebben op diabetes en een hoger vetgehalte in de lever dan vrouwen", klinkt het. De WHO schat dat wereldwijd 1,3 miljard volwassenen aan overgewicht lijden. 600 miljoen volwassenen zijn obees. In Europa is 20 procent van de bevolking obees, in Noord-Amerika 31 procent.

(Bron: Reuters)
 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer