24 june 2016

Zorgverzekering voor ondernemers. Wat zijn de opties?

FitMasterFreddy
Redacteur
24 june 2016

December is aangebroken. Tijd om je financiën van afgelopen jaar onder de loep te leggen. Heb jij al gekeken of je nog steeds een zorgverzekering hebt die past bij jouw situatie? Voor ondernemers zijn er verschillende mogelijkheden om je te verzekeren, afhankelijk van de manier waarop je onderneemt. In deze blog lichten we je opties toe.

Als ondernemer bent je, net als iedere andere Nederlander, verplicht om een ziektekostenverzekering af te sluiten. Dit is door de overheid vastgelegd in de Zorgverzekeringswet. Het basispakket van je verzekering vergoedt de standaard zorgkosten, bijvoorbeeld de apotheek, de huisarts en het ziekenhuis. Naast het basispakket kun je ook nog aanvullende verzekeringen afsluiten, bijvoorbeeld voor fysiotherapie, medische zorg in het buitenland en zwangerschap. Je hebt altijd een eigen risico, dat voor 2016 is vastgesteld op €385,-. Als je wil overstappen naar een andere verzekeraar, moet je vóór 1 januari opzeggen en de nieuwe verzekering vóór 1 februari afsluiten. Je bent dan vanaf 1 januari met terugwerkende kracht verzekerd. Alle Nederlandse zorgverzekeraars bieden een overstapservice aan. Je nieuwe zorgverzekeraar zegt je huidige polis voor je op als je uiterlijk 31 december 2015 een nieuwe zorgverzekering afsluit.

Zorgverzekering voor ZZP’ers

Als zelfstandig ondernemer bepaal je zelf je zorgverzekeraar het de pakketten die je wil afnemen. Houd er rekening mee dat je als zelfstandige ondernemer ook de ‘bijdrage inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet’, moet betalen. Deze bijdrage komt bovenop de premie die je al aan je zorgverzekeraar betaalt. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger deze bijdrage. Je bijdrage wordt berekent vanuit de informatie uit je aangifte over je inkomstenbelasting. Je krijgt voor deze bijdrage eerst een voorlopige aanslag en daarna een definitieve aanslag van de Belastingdienst. Vergeet niet te bekijken of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag.

Zorgverzekering voor ondernemers met personeel

Acht op de tien werkgevers bieden hun personeel een collectieve zorgverzekering aan. Als werkgever is het niet verplicht om een collectieve zorgverzekering aan te bieden, maar dit kan je personeel en jezelf wel voordelen bieden. Zo krijgen jij en je personeel tot 10% korting op de premie en kun je als werkgever een compleet op maat gemaakt pakket bieden aan je werknemers, dat past bij de situatie op de werkvloer. Heb jij bijvoorbeeld veel fitnessinstructeurs in dienst? Misschien is het dan interessant om te kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je personeel optimaal verzekerd is, in het geval van een blessure. Met een collectieve zorgverzekering bepaal je zelf een pakket dat past bij de situatie van jou en je werknemers.

Al bij een bedrijf van twee of meer personen is het mogelijk om een collectief te vormen. Als je een collectieve verzekering biedt aan je personeel, profiteren ook de gezinsleden van je personeel van de voordelen. Een collectieve verzekering vormt dus een positieve secundaire arbeidsvoorwaarde voor je (nieuwe) personeel.

Meer informatie over zorgverzekeringen voor ondernemers

Op de website van de Belastingdienst staat alle informatie over de wet en regelgeving rond de Zorgverzekeringswet. Als je ZZP’er bent of ondernemer met personeel maar geen collectieve zorgverzekering aan wil bieden, kan het je helpen om een vergelijkingssite te raadplegen, bijvoorbeeld Independer. Op een dergelijke website vul je in waar je je voor wil verzekeren en de website vergelijkt voor jou de opties op basis van ondere prijs, kwaliteit en beoordeling van anderen. Via de meeste vergelijkswebsites kun je direct overstappen naar de zorgverzekering die het beste bij jou past.

Als je overweegt een collectieve zorgverzekering aan te gaan bieden, of dit al doen, vind je op de website Collectievezorgverzekering.nl een heleboel handige informatie over het afsluiten van een collectieve zorgverzekering en de wet en regelgeving rond collectiviteit.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


 
Auteur

FitMasterFreddy