7 jaar geleden

Amerikaanse volwassenen scoren onvoldoende op gezonde levensstijl

7 jaar geleden
Slechts 2,7 procent van de Ameriaanse volwassenen scoort voldoende op alle vier van enkele basis gedragseigenschappen waarvan onderzoekers zeggen dat die een ‘gezonde levensstijl’ vormen, en helpen beschermen tegen hart- en vaatziektes, zo blijkt uit een recent onderzoek.
Voor dit onderzoek, gehouden door wetenschappers van de Oregon State University en de University of Mississippi, werd onderzocht hoeveel volwassenen een voldoende zouden scoren op vier algemene parameters die zouden kunnen bepalen wat gezond gedrag is: een goed dieet, regelmatige beweging, een aanbevolen lichaamsvetpercentage en niet roken. Met andere woorden: het standaard advies dat doktoren wereldwijd vaak aan miljoenen patiënten geven.
Die parameters worden in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziektes, evenals diverse andere gezondheidsproblemen zoals kanker en type-2 diabetes.
Natuurlijk scoren veel mensen op één of meer van die vier basis-parameters, levensstijl-doelen, zoals dat ze niet roken of redelijk actief zijn. Het meest opmerkelijke resultaat van het onderzoek was hoe weinig mensen alle vier doelen realiseerden.
De onderzoekers concludeerden dat als iemand drie of vier van die gezonde leefstijl-doelen realiseerden, in plaats van geen een, dit over het algemeen leidde tot betere zogeheten bio-markers voor hart- en vaatziektes, zoals een lagere cholesterolwaarde en homocysteïne-niveaus. Als iemand die voldoende scoorde op ten minste twee van de gezonde leefstijl parameters, in plaats van geen een, werd dit eveneens in verband gebracht met betere niveaus van sommige bio-markers voor hart- en vaatziektes.
 
 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer