3 february 2016

'Jonge vrouw moet meer bewegen en gezonder eten'

3 february 2016
Jonge vrouwen leven relatief ongezond. Dat blijkt uit onderzoek van cardioloog Leonard Hofstra. Terwijl juist voor die groep gezond leven extra belangrijk is.

Volgens het onderzoek eten jonge vrouwen tussen de 20 en 40 jaar gemiddeld slechts 117 gram groenten en 1,2 stuks fruit per dag. Ook bewegen ze te weinig, ervaren ze meer stress en wordt er in die groep relatief veel gerookt.Leonard Hofstra: "Deze groep vrouwen is heel gevoelig voor gezondheids-hypes, maar blijkbaar hebben die hypes weinig effect."

Volgens Hofstra zou het te maken kunnen hebben met het drukke leven dat veel vrouwen van die leeftijd leiden: "Ze zijn bezig met het stichten en opvoeden van een gezin en daarnaast een carrière op te bouwen. Dan kan het lastig zijn een gezonde levensstijl vol te houden."

Hart- en vaatziekten
Het zijn opvallende resultaten, want juist de jonge vrouw zou extra gezond moeten leven, zegt Hofstra: "Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één bij de groep. 90 procent van alle hartinfarcten komt door een ongezonde levensstijl, dus jonge vrouwen zouden daar juist in moeten investeren."

De vrouwen die er een ongezonde levensstijl op nahouden, moeten volgens Hofstra op verschillende manieren benaderd worden: "Bewustwording en educatie kan al heel veel doen. Daarnaast is een gezonde omgeving ook een heel belangrijke factor."

Mannen
De vrouwen mogen dan het ongezondst leven, bij de mannen valt er ook nog  veel te verbeteren: met 127 gram groenten en 1,1 stuks fruit per dag komen ook zij niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook bewegen ze te weinig en roken zij meer dan de vrouwen.

(Bron: BNR.nl)

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer