27 january 2016

De schijf van vijf blijft

27 january 2016
Graag eten we gezond: om je beter en fitter te voelen, voor een gezond gewicht en risico’s op ziektes zo klein mogelijk te maken. Maar wat is gezonde voeding? Daarover bestaan veel meningen. Allerlei verschillende organisaties en diëtisten menen dat zij het recept voor een gezond leven kunnen geven. De overheid houdt het bij de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Het Voedingscentrum baseert daarop adviezen voor gezond eten.

De Gezondheidsraad presenteerde in november 2015 een samenvatting van de nieuwe richtlijnvoor goede voeding. Aan de hand daarvan stelt het Voedingscentrum in het voorjaar van 2016 nieuwe aanbevelingen op. Alvast een paar adviezen van de Gezondheidsraad:

Eet meer groente en fruit,
Eet minder dierlijke producten,
Drink minder gezoete dranken,
Gebruik niet meer dan één alcoholische consumptie per dag en
Eet minder zout.

Vooral op die laatste aanbeveling ging minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in toen ze de richtlijn in ontvangst nam. Daarnaast zijn er ook een paar ‘nieuwe’ adviezen:

Eet meer peulvruchten en noten,
En een glas zwarte thee per dag blijkt ook gezond.

Schijf van Vijf
Voorlopig is de oude Schijf van Vijf van het Voedingscentrum nog van kracht. Deze bevat vijf regels en vijf vakken met soorten voedingsmiddelen die je elke dag binnen moet krijgen.

Vijf regels
Eet gevarieerd  [schijf van vijf]
Eet niet te veel en beweeg 
Eet minder verzadigd vet 
Eet veel groente, fruit en brood  
Eet veilig 

Vijf soorten voeding
Groente en fruit 
Aardappelen, brood, rijst en pasta 
Zuivel, vlees, vis en vervangers
Halvarine, margarine en olie
Water 

Drie maaltijden per dag
Het Voedingscentrum geeft ook adviezen over de aanbevolen drie maaltijden per dag.

Ontbijt. Belangrijk om na de nacht energie op te doen en de darmen aan het werk te zetten. Wie ‘s ochtends voldoende eet, gebruikt later minder tussendoortjes. Bijvoorbeeld brood en zuivel, eventueel met fruit. 

Lunch. Bijvoorbeeld belegd brood en groente en/of fruit. Pas op met warme gerechten: vaak eet je daar meer van. Thuis bereide maaltijden bevatten meestal minder zout dan die uit restaurants of kantines. 

Avondmaaltijd. Meestal warm in Nederland. Dé gelegenheid om groente te eten. Met bijvoorbeeld aardappels of rijst, vlees kun je vervangen. Kook vooral zelf en gebruik weinig saus, dan gebruik je niet te veel zout.

(Bron: Allesoversport.nl)
 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer