5 october 2015

Waarom jij stressklachten negeert

5 october 2015
Je hart klopt sneller, spieren spannen zich aan, adrenaline giert door je lichaam. Een gezonde dosis stress ervaren we allemaal wel eens. Heb je dag in dag uit stress, dan wordt het te veel en ongezond. Waarom herkennen we de signalen niet bij onszelf? Hoe komt het dat we uiteindelijk door te veel stress thuis op de bank zitten?

Van 16 tot en met 20 november is het ‘Week van de Werkstress’, een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De week is geïntroduceerd om stress op de werkvloer bespreekbaar te maken én aan te pakken. Ook al ken je de symptomen misschien al wel, uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van 2014 is gebleken dat stress de grootste (35%) reden van verzuim is. Cijfers van het CBS laten zien dat de afgelopen vier jaar meer mensen burn-outklachten hebben en zich meer ‘leeg’ voelen. Opmerkelijk, dus hoe zit dat eigenlijk? Lidewy Hendriks, psychologe bij Fonds Psychische Gezondheid legt het uit.

Waarom blijven we doorlopen met aanhoudende stressklachten?
Hendriks: “Als je zegt dat je hoofdpijn hebt wordt dit al snel gezien als gezeur. Die houding zorgt ervoor dat je geen aandacht aan jezelf mag besteden. Het is geen verplichting om voor jezelf te zorgen, daarom wordt het vaak ook niet gewaardeerd. Een middag op de bank liggen wordt eigenlijk gezien als ‘stout’. Als je een stap terug zet, wordt dit gezien als falen. Heel hard doorwerken, buffelen, dat wordt gezien als goed. Terwijl het juist heel goed is om tijd voor jezelf te nemen.”

Wanneer moet je wat met de klachten doen?
Hendriks: “Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn, buikpijn of vermoeidheid. Juist daarom valt het niet op. Wanneer de klachten langer aanhouden en het steeds terugkeert, dan moet je er wat mee doen. Net zoals je bij langer dan twee dagen koorts overweegt om eens de huisarts te bellen. Bij stress komen niet alleen lichamelijke klachten voor, ook als je merkt dat je prikkelbaar bent, veel huilt, of meer conflicten hebt wordt het tijd om het aan te pakken.”

Hoe pak je stressklachten aan?
Hendriks: “Het begint bij inzicht krijgen. Waar komt de stress vandaan? Ontspan je te weinig, slaap je regelmatig slecht of doe je te weinig leuke dingen? Als je weet waar de stress vandaan komt, kun je er ook wat aan doen. Ga dan dus meer leuke dingen doen, ga eens vaker ontspannen. Daarnaast is acceptatie ook ontzettend belangrijk. Je moet je niet bezig houden met dingen die je niet kunt veranderen, ook daar krijg je stress van. Kijk liever naar wat wel kan.”

Wat gebeurt er als je werkstress niet aanpakt?
Hendriks: “Als je te lang blijft doorlopen met stress raak je overspannen. Je emmer is dan leeg, om het zo te noemen. Je moet dan de tijd en rust nemen, waardoor je er wel bovenop komt. Als je dit niet doet, krijg je uiteindelijk een burn-out. Dit is niet even op te lossen. Bij stress komt cortisol en adrenaline in je lichaam vrij, dit remt en geeft gas tegelijk. Bij een burn-out heb je teveel van deze stoffen in je lichaam en die verdwijnen ook niet zomaar. Je moet je leefstijl dan echt veranderen, vaak met hulp. Bovendien heb je ook sneller kans op een tweede burn-out.”

Waarom is ‘Week van de Werkstress’ nodig?
Hendriks: “Het is een taboe om je stress aan te pakken, daarom zijn wij blij met dit initiatief. De overheid is toch een beetje de papa en mama die zeggen: tijd voor jezelf nemen, het mag. Ook Fonds Psychische Gezondheid had in juni de Stress Challenge. Deze wordt ook door het Ministerie van SWZ ingezet tijdens de Week van de Werkstress. Dit soort initiatieven zijn erg belangrijk, maar het moet ook doorgezet worden. Belangrijk is dat we elkaar stimuleren om te niksen. Gewoon eens doen waar je zin in hebt en elkaar niet over grenzen duwen. Niks doen moet hipper worden, gelukkig zorgen yoga en mindfulness daar al een beetje voor. Maar ook daar moet je weer dingen doen en lessen volgen. Echt achterover leunen, dat is niks doen.”

Hoe herken je stress bij een ander?
“Als mijn man bijvoorbeeld op de tafel gaat tikken merk ik dat hij stress ervaart. Dat soort tics, die laten zien dat iemand ergens mee zit. Of als iemand bijvoorbeeld veel klaagt over hoofdpijn, snel ademt, snel praat en gejaagd over komt. Het is dan goed om tegen de ander te zeggen: ‘Hey, even chill, gaat het wel goed met je? Heb je het niet te druk?’ Misschien kun je samen eens gaan niksen.”- 

(Bron: gezondnu.nl)

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer