8 jaar geleden

Bodybuilder (19) sterft door vergroot hart

8 jaar geleden
Andrej Gajdos trainde tweemaal per dag in de fitness en wilde de nieuwe Dwayne 'The Rock' Johnson worden. Die ambitie werd hem wellicht fataal, zo schrijft The Bristol Times. De 19-jarige student stuikte in het Britse Somerset op straat in elkaar en kon niet meer gereanimeerd worden. De jongen van Slowaakse afkomst stierf vrijwel onmiddellijk nadat zijn aorta was gescheurd. 

Steroïden
Een autopsie bracht aan het licht dat Gajdos anabole steroïden en testosteron nam. In zijn flat werden vier types steroïden aangetroffen. Dokter John Oxley die de autopsie uitvoerde, stelde dat hij nog nooit zo'n "enorme man" had gezien. De organen van de bodybuilder waren erg uitgezet.

Zeldzaam
Zijn hart was abnormaal groot vermoedelijk ten gevolge van het gebruik van steroïden. Hierdoor wordt de kans op een gescheurde aorta groter. "Een normaal hart weegt tussen 400 en 500 gram, dat van Andrej 680 gram en dus bijna dubbel zo groot", aldus Oxley. "Het is erg zeldzaam dat de aorta scheurt bij een jonge persoon. Ik heb slechts één ander geval gekend in vijftien jaar."

Geen zekerheid
De arts vermoedde dat Gajdos reeds lang aan de steroïden zat, al kon niet met zekerheid gesteld worden dat het dopinggebruik aan de basis lag van zijn dood of dat het toch eerder genetisch van aard was. 

Inzamelingsactie
Vrienden van Gajdos startten een geldinzamelingsactie om zijn familie te helpen. "Andrej wilde de nieuwe 'Rock' worden ... dat zal hij nu nooit bereiken", klonk het. "Zijn familie en vrienden hopen dat hij zijn plaats in de hemel tussen de groten gevonden heeft."

(Bron: HLN.be)

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer