4 september 2015

Yoga met zwaard: de nieuwe workout-hype Yungshin

4 september 2015
Jungshin Fitness, een nieuwe fitnesshype die overwaait uit California, werd opgestart door de stoere Annika Khan, een atlete met een achtergrond in gevechtssport, zwemmen en kickboxen. Bij Jungshin - Koreaans voor "een heldere geest" - doe je oefeningen met een gigantisch zwaard. Wel één van hout, gelukkig! De workout helpt je om zowel mentaal als fysiek sterker te worden. Een beetje zoals yoga dus, maar dan 'met ballen', zegt Max Icardi, van Functional Training-network, die het als eerste in Belgie introduceert.

Het slaat een brug tussen body & mind, dezelfde voordelen dus als bij yoga of tai chi. Maar dit werkt ook voor wie liever niet op een yogamatje gaat liggen. Als je onrustig wordt van teveel rust bijvoorbeeld. Hier vind je rust in de actie. En dan is er ook onmiskenbaar de cool-factor. Geef iemand een zwaard in de handen en grijze muizen transformeren meteen in ninja's!   

Flink zweten 
Jungshin is er in verschillende varianten. Het bestaat als gevechtssport, maar je kan het ook als fitness doen. Het combineert meditatie, ademhalingsoefeningen en bewegingen met het zwaard. Je bukt, je zwaait, je draait met je lichaam, allemaal bewegingen die je in het dagelijks leven ook nodig hebt en die je van kop tot teen sterker maken. Bij de atletische vorm doe je die bewegingen aan hoge snelheid en daar ga je flink van zweten. Door het zwaard (van 1 meter lang!) in je handen werk je ook aan een betere balans.

Prima teambuilding
Jungshin wordt vaak in bedrijven gegeven op teambuilding-dagen.  Of je aanvallend of eerder afwachtend en verdedigend werkt in de gevechten zegt veel over je relatie tot collega's. Je leert iets over jezelf. En het is een heel goeie ontspanning voor strakke computerschouders en een stijve nek.

(Bron: HLN.be)
 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer