27 august 2015

Waarom snelle muziek goed is bij het sporten

27 august 2015
Pas die playlist maar aan op smartphone of iPod: uit onderzoek aan de UGent blijkt dat het tempo van de muziek heeft invloed op het aantal stappen we zetten tijdens het lopen. 'Vrouwen blijken zich beter aan te passen aan het tempo van de muziek dan mannen'Edith Van Dyck"Eerdere studies hadden al aangetoond dat muziek een motiverend effect kan hebben op sportprestaties en dat een hogere pasfrequentie blessurepreventief kan werken", legt Doctor Edith Van Dyck, verbonden aan de vakgroep Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen, uit.

Pasfrequentie
"Uit de studie bleek dat onhoorbare shifts in het tempo van de muziek de pasfrequentie van de lopers significant beïnvloedden. Een vertraagd tempo resulteerde in een lagere pasfrequentie, terwijl een verhoogd tempo tot een groter aantal stappen per minuut leidde." 

Stevige beat
Bij het horen van een sneller tempo, zetten de proefpersonen ongeveer één procent meer stappen per minuut. "Hoe groter je passen, hoe meer druk op je knieën. Sporters lopen dus beter met liedjes die een stevige en duidelijke beat hebben", legt Van Dyck uit in De Standaard. 

(Bron: HLN.be)

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer