18 august 2015

Spierballen bij pubers: goed of slecht?

18 august 2015
En weer spreekt er zich een deskundige uit in de media over jongeren die intensief trainen, zo valt te lezen op de site van RTL Nieuws. Te zware krachttraining, obsessief calorieën tellen en onvoldoende begeleiding: Belgische artsen trekken aan de bel over de 'extreme fitnesshype' in hun land. Steeds jonger gaan (vooral) jongens naar de sportschool. Ook in Nederland.

Jonge jongens lijden volgens Agnes Elling van het Mulier Instituut aan het Adonis-complex: een gespierd lichaam willen ze en dat denken ze te bereiken door veel en vaak te sporten. In de sportschool, maar ook thuis hebben ze dankzij de online vloggers toegang tot allerlei oefeningen. In sommige gevallen gaan ze hierin heel ver en grijpen ze zelfs naar verboden middelen. "Een slechte zaak", zegt Elling.

Volgens Elling zie je dat sportscholen zich meer op jongeren richten, omdat ze minder klanten werven. "Daarom is ook de minimumleeftijd omlaag gegaan."

In Nederland waren sportscholen eerst alleen toegankelijk als je 16 of ouder was, maar dat is nu verlaagd naar 12 jaar. Een logisch gevolg is dat steeds jongere mensen zich aandienen bij de fitnesscentra. Vooral de begeleiding laat te wensen over. "Goedkope sportscholen laten jongeren onbegeleid sporten", zegt Warren van der Ploeg, trainer bij een duurdere sportschool. "Terwijl juist die begeleiding bij jongeren essentieel is."

In de groei
Jongeren zijn nog in de groei en kunnen door te grote inspanning schade veroorzaken, zoals beschadigde rugwervels of geblesseerde schouders. "Krachttraining is gevaarlijk met de verkeerde training. Een intake kan helpen. Na een aantal testen kan een instructeur dan bepalen hoeveel gewicht je kunt tillen", zegt sportarts Oei van Sportmedisch Centrum Papendal. "En jongeren in de groei: gebruik niet te zware gewichten."

De redactie van body.LIFE hoort graag jouw mening over dit onderwerp. Hoe denk jij over de extreme fitnesshype onder jongeren? Valt het allemaal wel mee of is het een reeel gevaar? Reageren kan door een mail te sturen naar Jessica Scheffer, hoofdredacteur body.LIFE via jessica@vanmunstermedia.nl

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer