12 july 2015

VeiligheidNL zet sporters aan tot actie om blessures te voorkomen

12 july 2015
Uit onderzoek van IPSOS blijkt dat diverse campagnes en interventies van VeiligheidNL sporters veelvuldig aanzetten tot preventieve maatregelen om sportblessures te voorkomen. Zo doen sporters oefeningen of schaffen beschermende materialen aan om blessures te voorkomen. De interventies Voorkomblessures.nl, ‘Versterk je enkel’ en ‘Gebruik je kop, helm op’ hebben hierbij de meeste impact op gedrag bij het voorkomen van blessures. 

In 2014 kenden circa 2 miljoen sporters één of meerdere campagnes/interventies van VeiligheidNL. Hiervan zijn de website Voorkomblessures.nl en de campagne ‘Gebruik je kop, helm op’ de bekendste onder sporters. Zo’n 570.000 Nederlandse sporters hebben de website Voorkomblessures.nl het afgelopen jaar bezocht. Hierbij zijn hardlopen en voetbal de populairste sporten op de website. ‘Gebruik je kop, helm op’, is daarnaast de meest bekende interventie. Daarnaast is de ‘Versterk je enkel’ app al bijna 75.000 keer gedownload. 

Sporters ondernemen actie om blessures te voorkomen
Uit het onderzoek van IPSOS blijkt dat sporters voornamelijk zelf aan de slag gaan met de informatie die ze hebben opgepikt uit de campagne/interventie. Ze hebben de informatie vaak gebruikt om de manier waarop ze sporten te verbeteren. Bijvoorbeeld door het doen van oefeningen voorafgaand aan het sporten, maar ook door het aanschaffen en gebruiken van hulpmiddelen om blessures te voorkomen, zoals een helm, enkelbrace of reflecterende kleding.

Campagnes zetten aan tot gedragsverandering
Zo is 86 procent van de bezoekers van de website Voorkomblessures.nl is in actie gekomen naar aanleiding van hun bezoek. Ongeveer één op de drie bezoekers van de website is sindsdien meer gaan letten op de manier waarop hij sport of is meer informatie gaan opzoeken over het voorkomen van blessures tijdens het sporten. Door de Versterk je enkel app hebben sporters vaker oefeningen gedaan om hun enkel te versterken of ze hebben een brace aangeschaft. De ‘Gebruik je kop, helm op’ campagne zet vooral wintersporters, maar ook wielrenners en mountainbikers, aan tot het dragen of kopen van een helm. Echter de Hoofdletsel Sport app zet ook aan tot aankoop van een helm. VeiligheidNL wil meer bekendheid geven aan deze app, zodat meer mensen goed kunnen handelen bij hoofdletsel . 

Effectiviteit 
Het Centrum Gezond Leven heeft in 2011 de website voorkomblessures.nl het predicaat ‘goede aanwijzingen voor effectiviteit’ gegeven. Ook de interventies ‘Versterk je Enkel, voorkom blessures’ en ‘Gebruik je Kop, helm op’ zijn door het CGL beoordeeld. Voor deze interventies zijn er eveneens goede aanwijzingen dat ze effectief zijn en aanzetten tot gedragsverandering. Het onderzoek van IPSOS laat zien dat de interventies van VeiligheidNL sporters activeren, echter om blessures te voorkomen is het belangrijk dat er nog meer sporters worden bereikt met effectieve interventies van VeiligheidNL.

(Bron: www.veiligheid.nl)

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer