8 jaar geleden

Minister verdubbelt budget voor sportinnovatie

8 jaar geleden
De visie die het Topteam Sport heeft ontwikkeld in de Kennis- en innovatieagenda sport spreekt minister Edith Schippers van VWS zo aan, dat zij heeft besloten het budget onmiddellijk te verdubbelen. Ze trekt structureel 1 miljoen per jaar extra uit om sportinnovatie en -onderzoek te versterken. Daarmee is tot 2020 een jaarlijks budget van 2 miljoen euro beschikbaar, waarbij cofinanciering van groot belang is om alle plannen waar te maken.

Vandaag, direct na de officiële opening van het WK Beachvolleybal in Den Haag, heeft voorzitter Harry van Dorenmalen van het Topteam Sport de Kennis- en innovatieagenda Sportinnovator overhandigd aan minister Schippers. “We willen via www.sportinnovator.nl een ecosysteem inrichten waarin kennis en data worden gedeeld en bedrijfsleven, overheid, wetenschap en sport elkaar versterken. Technologie is een belangrijke pijler met een Sports Data Valley en Sportinnovator centers en projecten als kern van onze aanpak. We hebben bewust nog niet alles ingevuld: we hebben al lovende kritieken en ook kritiek gekregen en dat is precies de bedoeling. We willen de innovatie in de sport op gang brengen; er moet wat gebeuren!”

Minister Schippers: “Zonder kennis en innovatie kun je nooit aan de top komen en blijven. Wij zijn enthousiast over de plannen in de Kennis- en innovatieagenda en juist ook dat het nog een lopend, open proces is. Daarom heb ik  vandaag besloten dat het budget wordt verdubbeld. Ik vind het heel belangrijk dat het bedrijfsleven aanhaakt; cofinanciering is noodzakelijk.”

Topteam Sport
Het Topteam Sport is eind 2014 door de minister in het leven geroepen en bestaat uit kopstukken uit  sport, wetenschap, bedrijfsleven en overheid. Zij hebben de opdracht gekregen een plan op te stellen voor de periode 2016 tot 2020 waarin de sectoren gezamenlijk het rendement van kennis en innovatie in de sport vergroten. Het Topteam wordt inhoudelijk ondersteund door ZonMw, Technologiestichting STW en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen.

Advies
Onder leiding van Harry van Dorenmalen adviseert het Topteam de minister in te zetten op drie samenhangende voornemens:

De ontwikkeling van een Sport Data Valley waarbinnen alle sportgerelateerde data worden verzameld, verwerkt, geanalyseerd en beschikbaar gesteld.

Het faciliteren van de doorontwikkeling van hoogwaardige gecertificeerde Sportinnovator centra waarbinnen partijen vanuit sport, bedrijfsleven, wetenschap en overheid samenwerken aan het structureel afleveren van innovaties voor de sport.

Het faciliteren van Sportinnovator projecten waarbinnen innovatieve ideeën worden uitgewerkt tot concrete diensten en producten. Zulke projecten moeten rendement opleveren, de topsport ten goede komen en/of beantwoorden aan een maatschappelijke behoefte.

Actie
Begin september wordt een subsidieronde opengesteld voor Sportinnovator projecten. De kaders van deze subsidieronde worden  de komende maanden vastgesteld.

(Bron: NOS)

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer