17 june 2015

Wedstrijd: Win voor jouw sportclub met ‘Veilig Sporten’!

17 june 2015
Veilig kunnen sporten is belangrijk. Daarvoor gelden er bij elke sport en in elke sportaccommodatie regels. Maar daarnaast zijn er ook tal van praktische manieren te bedenken om sport veiliger te maken. En daarvoor zet Werkgevers in de Sport (WOS) sporters aan het werk! Maak een video met een idee om je sport veiliger te maken, doe mee aan de wedstrijd ‘Win met Veilig Sporten’ en maak kans op mooie prijzen voor je sportclub.

De WOS stelt twee prijzen beschikbaar met een totaalwaarde van 1.500 euro voor het beste, meest effectieve en aansprekende filmpje om het sporten veiliger te maken. Met je mobiele telefoon of camera kun je een video maken waarin je op een creatieve en inspirerende manier vertelt hoe jouw idee bijdraagt aan een veiliger sportklimaat. Sporters of sportteams kunnen ideeën insturen. Het filmpje mag maximaal twee minuten duren. Het hoeft niet gemonteerd te zijn, maar dat mag natuurlijk wel.

RI&E
In de Nederlandse Arbowetgeving staat dat iedere werkgever met minimaal één werknemer in dienst verplicht is om een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) uit te voeren. Met een RI&E worden de veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen een vereniging of organisatie in kaart gebracht. De RI&E bestaat uit een vragenlijst en op basis van de risico’s die daaruit naar voren komen, wordt een plan van aanpak gemaakt. Dit plan van aanpak kan gebruikt worden voor het oplossen van de risico’s.

WOS en Sport RI&E
Samen met de vakbonden heeft de WOS een branche-RI&E samengesteld. Deze Sport RI&E is afgestemd op de risico’s bij sportorganisaties en –verenigingen; zij kunnen met de Sport RI&E gestructureerd risico’s aanpakken om zo de kans op arbeidgerelateerde gezondheidsklachten en ongevallen tot een minimum te beperken. De WOS wil met deze Sport RI&E een concrete bijdrage leveren aan een veiliger sportklimaat. Een klimaat waarin je met plezier sport, veilig kunt sporten en jezelf kan zijn. De Sport RI&E van de WOS houdt rekening met grote, middelgrote en kleinere organisaties. Voor een groot aantal sporten is er een op maat gemaakte vragenset beschikbaar die aansluit bij de sportspecifieke risico’s. Sport RI&E is niet alleen geschikt voor sportorganisaties, maar ook voor sportverenigingen. Hier kan hij uitstekend van dienst zijn om het actieve sporten veiliger te maken en de inzet van vrijwilligers op een veilige manier te laten plaatsvinden. Zo is het voor een sportvereniging met enkel vrijwilligers met behulp van de Sport RI&E een stuk makkelijker om aan de zorgplicht te voldoen.

Meer aandacht voor RI&E
Met de wedstrijd ‘Win met Veilig Sporten’ wil de WOS RI&E onder de aandacht brengen om verdieping en verbetering van de RI&E en commitment op de uitvoering te realiseren. Met als bedoeld gevolg een stijging in het aantal uitgevoerde RI&E’s binnen de sport- en beweegsector. De WOS slaat hiervoor de handen ineen met NOC*NSF, de sociale partners en de vijf sportbonden met de meeste aangesloten verenigingen. Met als doel: samen naar een veiliger sportklimaat.

De wedstrijd
De WOS heeft de wedstrijd opgezet om bekendheid te geven aan goede ideeën om de sport veiliger te maken. In haar rol van werkgeversorganisatie is de WOS gestart met een programma om mensen meer bewust te maken van veiligheid bij het sporten. Dat doet de WOS niet alleen door te zorgen voor een up-to-date branche RI&E en die ter beschikking te stellen voor alle werkgevers in de sportsector, maar ook de praktische oplossingen beschikbaar te maken voor de aangesloten leden. Lobke Mentrop, directeur van de WOS, vertelt in de video meer over de wedstrijd.
Hoe doe je mee?

Doorloop om mee te doen aan de wedstrijd de volgende stappen:

filmpje maken;
filmpje uploaden naar YouTube;
profiel aanmaken op www.sportrie.nl;
titel, bijschrift en toelichting invullen;
de link (koppeling) naar het YouTube-filmpje invullen;
bijdrage definitief inzenden met een druk op de knop.

Mooie prijzen
Met het allerbeste idee om de sport veiliger te maken win je een clinic van een topsporter in jouw sport, 500 euro voor een verenigingsbarbecue en ondersteuning en advies voor je vereniging bij het uitvoeren van de Sport RI&E, oftewel de Risico Inventarisatie en Evaluatie. Daarmee kan jouw vereniging gestructureerd risico’s aanpakken om de kans op arbeidgerelateerde gezondheidsklachten en ongelukken zo klein mogelijk te maken. Ook worden jij en je vereniging in het zonnetje gezet op de websites sportwerkgever.nl en werkenindesport.nl. Dat laatste geldt ook voor de winnaar van de tweede prijs. Die krijgt ook een bijdrage van 300 euro voor een verenigingsbarbecue en ondersteuning en advies bij het uitvoeren van de Sport RI&E.

Winnaars
Een deskundige jury buigt zich over alle inzendingen en kiest het beste idee om veiliger te sporten. Ze let daarbij op verschillende criteria, zoals de originaliteit, de praktische toepasbaarheid, de mate waarin het probleem dat opgelost wordt in de dagelijkse sportpraktijk voorkomt en het aantal uitgebrachte publieksstemmen via de website sportrie.nl. Je kunt je video inzenden tot 18 juli. Op 7 augustus worden de twee prijswinnaars bekendgemaakt.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer