8 jaar geleden

Meer kans op overgewicht door te trouwen voor afstuderen

8 jaar geleden
Mensen die in het huwelijksbootje stappen voordat ze in het bezit zijn van een HBO-diploma, hebben ongeveer 65 procent meer kans op overgewicht dan mensen die trouwen nadat ze zijn afgestudeerd.
Zo suggereren onderzoekers van de University of Michigan op basis van hun studie die in juni wordt gepubliceerd in de Journal of Health and Social Behavior.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 14.000 adolescenten, in de leeftijd van 11 en 19 jaar. Na 13 jaar volgde een follow-up, de gemiddelde leeftijd was op dat moment 28 jaar. In tussentijd werden de participanten vier keer ondervraagd, waarbij BMI en timing van hun huwelijk werden geanalyseerd.

De onderzoekers suggereren dat het verschil te verklaren is doordat mensen, die trouwen nadat ze op HBO-niveau zijn afgestudeerd, meer geld beschikbaar hebben voor hun gezondheid, zoals het afsluiten van een sportabonnement of gezondere voeding. Ook zouden ze beter in staat zijn om problemen op te lossen, dit zou ervoor kunnen zorgen dat gezond eten en voldoende bewegen geen belemmeringen vormen.  

Aan de andere kant blijkt uit het onderzoek dat mensen die trouwen na het afstuderen mogelijk meer moeite hebben om ‘slechte’ voedings- en beweeggewoontes af te leren. 

 Bron: Voeding Nu 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer