4 june 2015

Nieuw handboek uitgebracht met succesmethode voor talentontwikkeling jonge sporters

4 june 2015
Onderzoekers Wietske Idema en Marjolein Torenbeek van HAN Sport en Bewegen presenteerden op woensdag 20 mei hun boek ‘Zelfregulatie in de Sportpraktijk’ op het Nationaal Sportcentrum Papendal. Zij reikten het eerste exemplaar uit aan Art Langeler, Hoofd Jeugdopleiding van PSV. Het boek is een praktisch handboek voor iedereen die kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot 23 jaar op hun eigen niveau beter wil leren bewegen en sporten. In het boek wordt de methode ZIPcoach beschreven, waarmee je ‘Zelfregulatie In Praktijk’ (ZIP) kan brengen. Met ZIPcoach werkt de begeleider tijdens een training of les op een gestructureerde manier aan de vaardigheden doelen stellen, plannen, monitoren, evalueren en reflecteren.

Onderzoek toont aan dat je zelfregulatieve vaardigheden kunt aanleren en ontwikkelen en dat je daarmee efficiënter en gemotiveerder kunt leren. Dit kan leiden tot betere prestaties in het sporten en bewegen. Vanuit het lectoraat ‘Sport- en beweegtalent’, het HAN Centre of Expertise Sport & Talent en  HAN SENECA, het expertisecentrum voor sport, arbeid en gezondheid, voerden Idema en Torenbeek interventies uit in de topsport, de amateursport en het bewegingsonderwijs. Zo werkten verschillende jeugdopleidingen van betaald voetbalorganisaties (waaronder NEC/FC Oss, Vitesse en PSV), topsportverenigingen en scholen uit de regio met ZIPcoach. Alle interventies gingen uit van het ‘train de trainers-principe’: trainers, coaches, docenten en begeleiders in de sport werden getraind om stap voor stap een ‘zelfregulatieklimaat’ te creëren, waarin de sporter de ruimte kreeg zijn zelfregulatieve vaardigheden en daarmee zijn prestaties (op elk niveau) te ontwikkelen of verbeteren. Hierover is het boek ‘Zelfregulatie in de Sportpraktijk’ geschreven.

De resultaten van het onderzoek kunnen ook worden toegepast in het onderwijs van HAN Sport en Bewegen. Dit zijn de bacheloropleidingen Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO), Sport- en Bewegingseducatie (SBE) en Sport, Gezondheid en Management (SGM).

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer