9 jaar geleden

Nuttig of? Vermelding calorieën op wijn en bier

9 jaar geleden
Het Europees Parlement eist dat producenten van alcoholische dranken voortaan het aantal calorieën op hun etiketten plaatsen. Niet iedereen is daar blij mee,met name de wijnboeren vinden het dramatisch.

Onlangs werd in het Europees Parlement een meerderheid gevonden om een resolutie aan te nemen rond de vermelding van het aantal calorieën op de verpakking van alcoholische dranken. Het Europees Parlement wil nu dat de Europese Commissie een voorstel maakt om dat werkelijk te realiseren.

“De Europeanen zijn de grootste alcoholverbruikers ter wereld, maar niemand kent het aantal calorieën, de samenstelling of de energiewaarde van de drankjes die ze consumeren”, licht Belgisch PS-Europarlementslid Marc Tarabella toe. Hij wil daarom dat wijn en andere alcoholische dranken zich schikken naar de Europese etiketteringsregels. Momenteel mogen ze immers minder informatie op het etiket zetten dan normaal.

De grootste drankgiganten van Europa en bedrijven als Smirnoff en Johnny Walker vinden het prima om voedingswaarden op hun etiket te gaan vermelden:  zo willen ze de perceptie tegengaan dat hun dranken calorierijker zijn dan bijvoorbeeld wijn.  De wijnboeren zelf zijn willen er niets van weten. Zij zijn tegen het plan. Echter is de kans klein  dat Europa onder de indruk gaat zijn van het protest van de wijnboeren: een Brits onderzoek toonde eerder al aan dat de consumptie van alcohol fors daalt als het aantal calorieën op de menukaart of op het etiket wordt gezet.

Hoeveel zit er dan in?

bier 5% alcohol – 1 flesje is 135 calorieën

cava – 1 glas 66 calorieën

glühwein – 100 ml – 105 calorieën

rosé – 100 ml – 66 calorieën

wijn rood – 1 glas – 82 calorieën

zoete witte wijn – 1 glas – 170 calorieën

droge witte wijn – Chardonnay – 1 glas 66 calorieën

champagne – 1 fluitje – 77 calorieën

baco – 1 glas – 140 calorieën

mojito – 1 glas – 217 calorieën

caipirinha – 1 glas – 263 calorieën

pina cola – 1 glas – 230 calorieën

cosmopolitan – 1 glas – 331 calorieën

kir – 1 fluit – 268 calorieën

(Bron: gezondheid.blog.nl)

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer