9 jaar geleden

Maken gezondheidsapps ons net ongezonder?

9 jaar geleden
MyFitnessPal houdt netjes ons aantal geconsumeerde calorieën bij, en de gezondheidsapp van bijvoorbeeld Apple controleert daarnaast ook of we wel voldoende bewegen. Het lijken eenvoudige hulpmiddeltjes voor een gezonder leven, maar dokters waarschuwen nu dat deze niet-wetenschappelijke, ongecontroleerde apps ons net ongezonde stress bezorgen.

Dokters wijzen erop dat gezondheidsapps ons onnodig bang maken, en een fout beeld geven van wat eigenlijk goed voor ons is. "Door dit soort apps beginnen we te piekeren en krijgen stress omdat we denken dat we abnormaal of ongezond zijn," legt de Schotse huisarts Des Spence uit. "Vooral de apps die zogezegd onze hartslag en bloeddruk registreren doen ons onterecht tobben over onze gezondheid, zonder dat we er op een andere manier voordeel halen."

Niet-wetenschappelijk
Het hoeft niet te verbazen dat de wetenschappelijke correctheid van zo'n apps ver te zoeken is, en ze werden ook niet getest op accuraatheid, stipt  Spence aan. "Ontwikkelaars van dit soort apps zijn natuurlijk meer bezig met winst maken dan dat ze bezorgd zijn over de gezondheid van hun klanten," vult doker Spence aan. "Ze hopen dat mensen die de apps downloaden daarnaast ook geld spenderen aan dieetpillen en de afslankindustrie."

Fans van gezondheidsapps hoeven niet meteen het ergste te vrezen: de pakweg calorie- of stappentellers zijn niet echt schadelijk, benadrukt de dokter nog, maar ze leveren ook niet meteen bijkomende gezondheidsvoordelen. Gebruik mobiele technologie dus niet als referentie voor een gezond leven, is de boodschap. 

(Bron: HLN.be)

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer