17 march 2024

5 fitness supplementen voor beginners

17 march 2024
Als je aan fitness doet, vraag je veel van je lijf. Je lichaam kan daarom best wat extra ondersteuning gebruiken. In dit artikel ontdek je vijf fitness supplementen die niet in je fitness routine mogen ontbreken. Ze dragen niet alleen bij aan je algehele gezondheid, maar helpen ook om je fitnessdoelen te bereiken. Of het je nu gaat om conditie, vetverbranding of spieropbouw.

1. Eiwitpoeder
Dit poeder levert de hoeveelheid eiwit die je nodig hebt om spieren op te bouwen en je spieren te laten herstellen na een fitnesstraining.
Als het op eiwitpoeder aankomt, heb je grofweg twee keuzes: vegan erwteneiwit met een aangenaam smaakje en whey eiwit op basis van zuivel. Beide hebben een volledig aminozuurproefiel, dat optimaal bijdraagt aan het behalen van je fitnessdoelen.
Je kunt natuurlijk ook voor erwteneiwit zonder smaakje kiezen, maar dan moet je echt van de smaak van erwten houden. Die proef je namelijk overal doorheen.

2. Multivitamine
Wist je dat je lichaam behoorlijk wat vitamines en mineralen verbruikt tijdens een fitnesstraining? Ook al eet je gezond, dan nog krijg je waarschijnlijk niet alle vitamines en mineralen binnen die je nodig hebt voor het opbouwen van een optimale conditie en voor spiergroei.
Een multivitamine is daarom ideaal om je te ondersteunen tijdens het sporten. Een goede multi bevat alle vitamines en daarnaast ook belangrijke mineralen.
Een aantal vitamines en mineralen werken als antioxidanten, zoals vitamine E, zink en selenium. Deze stoffen beschermen je lichaamscellen tegen oxidatieve schade als gevolg van duurtraining of cardiofitness.

3. Omega 3
Omega 3-vetzuren staan bekend om hun voordelen voor je hart en hersenen. Ook voor je vetverbranding kunnen deze gezonde vetzuren veel doen. Ze helpen namelijk om het niveau van omega 3 en 6 in je lijf op peil te brengen, wat kan helpen om op een gezonde manier overtollig vet te verbranden.
Als je één keer per week vette vis eet, krijg je voldoende omega 3-vetzuren binnen. Maak je je zorgen over de zware metalen in vette vis of eet je vegetarisch, dan kan een omega 3-supplement uitkomst bieden. Check altijd of dit is getest op zware metalen als het om visolie gaat.
Supplementen met krillolie en algenolie zijn over het algemeen heel zuiver en bevatten nauwelijks zware metalen of andere ongezonde stoffen. Dit zijn dus ook gezonde opties om voldoende omega 3 binnen te krijgen.
Plantaardige bronnen, zoals lijnzaad, bevatten een minder effectieve vorm van omega 3. Ook al zijn deze voedingsmiddelen heel gezond, dan nog heb je daarnaast een effectieve vorm van deze vetzuren nodig.

4. Magnesium
Magnesium kun je tegenkomen in een multivitamine, maar vaak in een te kleine hoeveelheid om echt effect te hebben. Daarom noemen we dit mineraal nog even apart als fitness supplement voor beginners.
Magnesium is bij uitstek geschikt om je spieren te ondersteunen, want het draagt zowel bij aan de samentrekking als ontspanning van deze weefsels tijdens je fitnesstraining. Het mineraal helpt ook om je natuurlijke energie te activeren en beter te slapen.
Dan nog is magnesium belangrijk voor een goede balans van elektrolyten in je lijf. Op zijn beurt is dit essentieel voor een goede vochtbalans. Aangezien je lichaam voor een groot gedeelte uit vocht bestaat, is een goede vochtbalans onontbeerlijk voor een goede gezondheid.

5. Creatine
Bij zware krachttraining, zoals gewichtheffen, kun je eigenlijk niet zonder creatine. Dit aminozuurachtige supplement levert de energie die je spieren nodig hebben om krachtig samen te trekken.
Je lichaam kan creatine zelf aanmaken, maar voor de beste prestaties kun je het enkele maanden toevoegen aan je dieet.
Wil je meer weten over supplementen voor je spieren, energiepeil en gezondheid? Bekijk dan deze website.
Meest recente artikelen