1 maand geleden

Ongelukken tijdens sport en spel, hoe zit het met aansprakelijkheid?

1 maand geleden
Als jij een echte sportfanaat bent, weet je waarschijnlijk dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Het is ontzettend vervelend als je zelf geblesseerd raakt, maar het is misschien nog wel vervelender als jij per ongeluk een ander blesseert. Hoe zit het met aansprakelijkheid tijdens sport en spel? En kun je jezelf hiervoor verzekeren? Bekijk hier meer over de juiste verzekering daarvoor.

Welke verzekering heb je nodig?

Als jij aansprakelijk bent voor schade aan iemand anders, kun je de kosten hiervan dekken met een aansprakelijkheidsverzekering, bijvoorbeeld bij Allianz Direct. Een aansprakelijkheidsverzekering valt onder woonverzekeringen en dekt de schade die jij een ander (of spullen van een ander) per ongeluk hebt toegebracht. Schade die met opzet is toegebracht wordt uiteraard niet vergoed. Een aansprakelijkheidsverzekering kun je afsluiten voor het hele gezin, mits je kinderen onder de 26 zijn.

Wat kan er misgaan?

De meeste aansprakelijkheidskwesties vinden plaats in de teamsport. Het gebeurt daar regelmatig dat je iemand per ongeluk een pootje haakt of omver duwt. Dat gaat dan om teamgenoten of iemand van een ander team. Het kan echter ook zijn dat jij als coach per ongeluk een sporter blesseert of andersom. Een misgeschoten bal kan ook eigendommen of toeschouwers schade toebrengen.

Persoonlijke kwestie

Wie aansprakelijk is tijdens schade of blessure in sport en spel is altijd een beetje een ingewikkelde kwestie en die moet per situatie besloten worden. Het is bij teamsporten sowieso vaak de vraag of iets expres was of niet. Bovendien zijn er mensen die vinden dat degene bij wie de schade wordt toegebracht, ook zelf deels verantwoordelijk is en aansprakelijkheid op zich moet nemen. Sport neemt nou eenmaal een zeker risico met zich mee dat je te accepteren hebt wanneer je besluit om aan sport te doen.

Wel of niet verzekeren?

Of je nou vindt dat de toebrenger of het slachtoffer aansprakelijk is bij eventuele schade in sport en spel, het is hoe dan ook een goed idee om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze beschermt je immers niet alleen bij schade tijdens sport en spel, maar ook voor alle andere schade die jij of je gezinsleden per ongeluk aan een ander toebrengt. Zeker als je kinderen of huisdieren hebt is een goede aansprakelijkheidsverzekering absoluut geen overbodige luxe. Kortom: het is ingewikkeld om te zeggen wie verantwoordelijk is bij schade tijdens sport en spel, maar een goede aansprakelijkheidsverzekering voorkomt een hoop ellende.
 
Meest recente artikelen