3 april 2015

Maakt je persoonlijkheid jou dik?

3 april 2015
Vergeet wat er op je bord ligt of hoe vaak je al dan niet sport. Je gewicht zou wel eens beïnvloed kunnen worden door iets heel anders: je persoonlijkheid.

Research van het Zwitsers federaal instituut voor technologie, gepubliceerd in het blad Appetite, toont aan dat je persoonlijkheidstype je eetpatroon beïnvloedt.

Tijdens een onderzoek bestudeerde een team van wetenschappers de antwoorden van 1000 mensen op drie vragenlijsten rond eetgewoonten, eetkeuzes en persoonlijkheid. De conclusie? Je persoonlijkheid beïnvloedt zowel direct als indirect je voedselkeuzes en dus ook je gewicht.

Slecht nieuws voor extroverten en neuroten
En dat betekent vooral slecht nieuws voor extroverte mensen en neurotische types, want vooral zij krijgen te kampen met de negatieve gevolgen van hun persoonlijkheid.  

Hoe dat komt? Er zijn vijf verschillende types van mensen: extroverten, neuroten, instemmers, open persoonlijkheden en plichtsbewuste mensen. Uit de studie blijkt dat extroverten meer uit eten gaan en vaker met anderen socializen, waardoor ze meer zoetigheden, vlees en frisdrank consumeren dan de gemiddelde mens. Neuroten eten dan weer meer dan goed voor hen is, als een manier om hun negatieve gevoelens onder controle te krijgen.  

Slecht nieuws dus voor die twee persoonlijkheidstypes, maar goed nieuws voor de drie andere. Mensen met een open en instemmend karakter eten vaak meer fruit en groenten en minder vlees. Plichtsbewuste types blijven dan weer slank dankzij het feit dat weerstaan aan verleidingen in hun persoonlijkheidstype ligt.

De auteur van de studie, Carmen Keller, bevestigt: "Ons karakter of persoonlijkheidstype bepaalt inderdaad wat en hoe we eten." 

(Bron: hln.be)

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer