3 maanden geleden

Concept feellife met Innerva-toestellen bedient specifieke doelgroepen

3 maanden geleden
Waar ligt nog een groeimarkt voor de fitnessbranche? Bij specifieke doelgroepen, zoals ouderen en mensen die een beperking hebben of in een revalidatietraject zitten. Cathy Blekemolen introduceert het laagdrempelige franchiseconcept feellife, samengesteld rond twaalf geautomatiseerde toestellen van Innerva, die het lichaam doeltreffend en veilig in beweging brengen.
 
Een frisse blik van buitenaf werkt vaak verhelderend. “Ik heb geen achtergrond in de fitnessbranche,” bekent Cathy Blekemolen, die op 8 januari jongstleden de eerste feellife-vestiging in het Noord-Hollandse Middenbeemster opende. “Mijn partner is echter een bekende in het wereldje: Michel van Halderen, toptrainer van wereldkampioenen en op Olympisch niveau. Hij runt al 53 jaar zijn sportschool Wellness Profi Center in Purmerend en heeft zo’n 1200 leden, met een hoge klantentrouw. Sommige mensen komen er al meer dan veertig jaar en zelfs als ze op een gegeven moment door hun leeftijd de apparatuur niet meer gebruiken, gaan ze er nog graag even socializen aan de koffietafel. Ik zag het gebeuren toen ik daar in de coronaperiode bijsprong, vanuit mijn achtergrond in project- en managementondersteuning. Dat zette mij aan het denken. Ik zag heel veel kansen, zeker nadat ik via Michel een NL Actief-training kon volgen én hij mij attendeerde op iets nieuws voor de Nederlandse markt: Innerva. Joop de Boers en Ruud Morees van BeMore Fitsolutions, twee gedreven ondernemers en al vele jaren goede zakenrelaties van mijn partner, wilden dit concept net gaan uitrollen. Ik kreeg een filmpje te zien en dat sloeg in als een bom. Ik dacht: ‘Dit ben ik.’ Alles wat altijd al in mij had gezeten viel samen.”
 
Niet trainen, maar bewegen
 
Het feellife-concept bevat een circuit van twaalf Innerva-apparaten die geautomatiseerd het lichaam in beweging brengen, op een veilige en doeltreffende manier. “De toestellen komen uit Engeland en werden ontwikkeld op basis van medisch wetenschappelijk onderzoek. Uitgangspunt is niet zozeer trainen, maar bewegen. Specifiek voor bepaalde doelgroepen, zoals ouderen, mensen die een beperking hebben of moeten revalideren na een operatie. De apparaten activeren meerdere spiergroepen gelijktijdig en in twee richtingen, zonder teveel druk op het lichaam uit te oefenen en zonder dat je tussendoor de instellingen hoeft te veranderen. Het komt erop neer dat het toestel de gebruiker ‘in werking zet’ in plaats van andersom. Ideaal dus voor als je lichaam het niet toelaat om grote uitslagen te maken. Je doorloopt het Innerva-circuit in veertig minuten en wanneer je vorderingen maakt, kies je een andere setting om je spieren sneller te activeren. Op den duur kan het zich ontwikkelen tot trainen, maar in eerste instantie ligt de nadruk op bewegen.”
 
Drempel ligt laag
 
Na de kennismaking met Innerva begonnen bij Cathy Blekemolen de radertjes te draaien. “Ik wilde graag een samenwerking aangaan met BeMore Fitsolutions, op voorwaarde dat ik als eerste in Nederland de apparatuur zou mogen gaan gebruiken, als onderdeel van de door mij bedachte franchiseformule feellife. De drempel ligt laag: een ruimte van tenminste 120 vierkante meter volstaat en het vereist geen specifieke competenties om in te stappen, behalve een flinke dosis passie om mensen in beweging te krijgen. Prima geschikt om vanaf nul te beginnen of juist als uitbreiding van een bestaand sportcentrum om specifieke doelgroepen te bedienen. Je zou ook een feellife-studio kunnen openen bij een verzorgingstehuis, dat al een koffietafel faciliteert. Dat element maakt namelijk deel uit van het concept. Socializen, verbinding tussen mensen leggen. Dat zij zich er thuisvoelen. Bij mij ligt er altijd een doos met spellen klaar en een krant op tafel. Maak het toegankelijk en houd het kleinschalig. Nieuwe franchisenemers geven we natuurlijk wel een training omtrent de apparaten van Innerva, waarbij Michel en BeMore Fitsolutions nauw betrokken zijn.”
 
Pilot
 
Cathy Blekemolen vindt een samenwerking met een fysiotherapeut aanbevelenswaardig. “Dan kun je in geval van bepaalde signaleringen mensen direct doorverwijzen. Zelf heb ik dat ook gedaan voor mijn feellife-vestiging. Bovendien draai ik samen met de fysiotherapeut en de gemeente Purmerend - waar Middenbeemster onder valt - een pilot om dertig mensen drie maanden lang kosteloos het Innerva-concept te laten uitproberen. Wat doet het voor hen? We hebben deelnemers die in allerlei situaties zitten: een hoge leeftijd van in de 90 jaar, verlamming van de benen, artrose, herstel van een heupoperatie, parkinson, COPD, long-covid. Om de resultaten in kaart te brengen vullen we vragenlijsten in, die we met zorgverzekeraars delen. Daarbij nemen we tevens randverschijnselen onder de loep, zoals een financiële of een sociale beperking. Wat is er precies nodig om mensen te laten bewegen? Deze pilot geeft nu al een enorme spinoff in aanmeldingen en vormt bovendien een blauwdruk voor andere franchisenemers, die ik graag help om ook zoiets op te zetten met de gemeente waar zij zitten.” Naast de aan te schafffen apparatuur en een maandelijkse fee levert feellife een marketingpakket inclusief een logo voor op de muur, een leden- en toegangssysteem met een tag voor het koffiezetapparaat, uitingen in sociale media en connecties met patiëntenverenigingen, stichtingen, fondsen en andere relevante partijen. “Rijk hoef ik er niet van te worden,” glimlacht Cathy Blekemolen. “Ik heb maar één doel: iedereen in beweging krijgen.”
 
Meer informatie: www.feellife.nl
Meest recente artikelen