9 jaar geleden

Goede conditie vermindert kans op long- en darmkanker

9 jaar geleden
Veertigers met een goede conditie lopen later in hun leven minder risico op long- en darmkanker dan wie niet fit is. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie bij 14.000 mannen tussen 46 en 50 jaar, waarover de BBC bericht. Bovendien blijkt een goede conditie de overlevingskans te vergroten bij wie alsnog kanker krijgt.

Dat een gezond dieet en beweging belangrijke factoren zijn die het risico op kanker en andere ziektes kunnen beperken, is al langer geweten. Maar een onderzoek naar de link tussen de mate van fysieke fitheid en het risico op kanker, is een nieuwe benadering.

Onderzoekers van de universiteit van Vermont startten met het opmeten van de cardio-respiratoire gezondheid van 14.000 mannen tussen 46 en 50 jaar uit Texas. Dat gebeurde door hen op een loopband te laten lopen tot ze uitgeput waren. Nadien werden de mannen 38 jaar lang opgevolgd, waarbij hun conditie op regelmatige basis getest werd.

Tussen 1999 en 2009 werd bij 1.310 van de deelnemers prostaatkanker vastgesteld. 200 mannen kregen longkanker en 181 darmkanker. De resultaten van de studie verschenen recent in het vakblad JAMA Oncology.

Sneller dan 8 kilometer per uur
De onderzoekers stelden vast dat de mannen die op middelbare leeftijd een zeer goede conditie hadden 55 procent minder risico liepen op longkanker. De kans op darmkanker lag bij hen 44 procent lager dan bij de mannen met een zwakke conditie. Tot die laatste groep behoorden zij die als veertiger meer dan twaalf minuten nodig hadden om een mijl te lopen - dat komt overeen met 5 mijl per uur of iets meer dan 8 kilometer per uur. Zelfs bij wie net boven die categorie zat, bleek al een duidelijk voordeel. 'Je conditie op jongere leeftijd heeft 20 of 30 jaar later een impact. Dat moeten mensen heel goed beseffen'Dr. Susan Lakoski, universiteit van VermontUit de studie bleek echter geen duidelijk verband tussen de conditie en de kans op prostaatkanker. De onderzoekers vermoeden dat de fitte mannen meer met hun gezondheid bezig zijn en zich meer laten screenen op prostaatkanker. Dat vergroot de kans dat de ziekte wordt vastgesteld, wat een vertekend beeld geeft.

Volgens hoofdonderzoeker dr. Susan Lakoski is de conditie voorafgaand aan de diagnose zeer belangrijk. "Het is een waarschuwende boodschap, lang voordat je kanker ontwikkelt", zegt ze. "Je gezondheidsgedrag en conditie op jongere leeftijd hebben 20 of 30 jaar later een impact. Dat moeten mensen heel goed beseffen."

Deze studie bevestigt het eerder aangetoonde positieve effect van fysieke activiteit op het risico op darm- en longkanker bij mannen. Eerdere studies wezen ook uit dat sporten de kans op borstkanker en baarmoederkanker bij vrouwen kan verminderen. 

(*Bron: HLN.be)

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


 
Auteur

Jessica Scheffer