9 jaar geleden

Nog steeds geen helderheid over ‘fitnessfraude’ Achmea

9 jaar geleden
Verzekeraar Achmea kan in het deze week gepresenteerde jaarverslag nog steeds geen uitsluitsel geven over het onderzoek naar mogelijk gesjoemel bij het voormalige dochterbedrijf Achmea Health Centers, zo meldt RTLNieuws. In tegenstelling tot een eerder uitgesproken verwachting is ook de terugkeer van bestuurder Jeroen van Breda Vriesman nog onzeker.

Van Breda Vriesman legde zijn functie begin september tijdelijk neer nadat het Openbaar Ministerie (OM) een strafrechtelijk onderzoek was gestart naar mogelijke fiscale onregelmatigheden bij de fitness-centra van Achmea. De bestuurder was destijds eindverantwoordelijk voor dit bedrijfsonderdeel, dat in juni werd opgeheven.

Het onderzoek van het OM betrof “een mogelijk onjuiste fiscale behandeling” van huurovereenkomsten van de fitnesscentra. Het richtte zich op Van Breda Vriesman, een groepsdirecteur en de vennootschappen Achmea Health Centers BV en Achmea BV.

Medio januari stelde een woordvoerder “binnen enkele weken” uitsluitsel te verwachten over de mogelijke terugkeer van Van Breda Vriesman. Zijn terugkeer werd in elk geval verwacht voor het einde van een driemaandse sabbatical van bestuurder Danny van der Eijk. Die sabbatical loopt op 19 april af.

Uit het vandaag gepresenteerde jaarverslag van Achmea blijkt dat het onderzoek van het OM echter nog niet klaar. Volgens de verzekeraar is een intern onderzoek in november wel afgerond. Dat is gedeeld met De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markten en het OM. Daarmee wilde Achmea “volledige transparantie” geven en “een uitspraak van het OM over een al dan niet vervolg van de zaak en de precieze scope” bespoedigen. Uit het jaarverslag blijkt dat alleen de vennootschap Achmea BV “niet meer in scope van het onderzoek” is.

Desgevraagd bevestigt woordvoerder Stefan Kloet dat de andere onderzochte entiteiten nog wel worden onderzocht. Omdat het onderzoek niet is afgerond, is de vertraging ontstaan. “We zijn volledig afhankelijk van het OM.” De resultaten van het interne onderzoek wil Achmea niet bekend maken.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer