6 maanden geleden

De beste lead-opvolgtips uit 19 jaar leden werven voor bedrijven in de fitnessbranche

6 maanden geleden

Goed, je hebt een lead. Of zelfs meer. Mooi. En nu? Hoe zorg je dat je de beste resultaten uit elke lead haalt? Niet door deze fouten te maken.

De vijf meest gemaakte fouten

En ja, natuurlijk, laten we de top-vijf meest gemaakte fouten bij het opvolgen van fitnessleads helder uiteen zetten:

Fout 1: Te traag reageren op leads 

Een snelle reactie is cruciaal bij het opvolgen van fitnessleads. Te lang wachten kan al snel leiden tot het verlies van de interesse van potentiële klanten. Als ervaringsdeskundige zou ik direct binnen twee minuten reageren om hun enthousiasme vast te houden en de kans op conversie te vergroten. Dit kan via telefoon, e-mail, of zelfs een chatfunctie op de website. De beste ervaring? Bellen! En dan niet één keertje, nee, misschien wel twaalf keer in drie dagen.

Fout 2: Een generieke benadering gebruiken 

Elke lead is uniek en heeft verschillende doelen en behoeften. Het is een fout om standaardberichten te sturen naar alle leads. Zeker via mail, sms of Whatsapp. Neem de tijd nemen om elke lead te begrijpen en een persoonlijke benadering te gebruiken. Dit betekent luisteren naar hun wensen, vragen stellen en aantonen dat we oprecht geïnteresseerd zijn in hun fitnessreis. En: doe dat niet aan de telefoon, daar is het doel alleen maar de afspraak maken. Doe dat in je club, of studio, persoonlijk.

Fout 3: Niet voldoende opvolging bieden

Sommige leads zijn misschien niet direct geïnteresseerd, maar dat betekent niet dat ze dat nooit zullen zijn. Het is een fout om deze leads weg te gooien of als ‘slecht’ te betitelen. Zorg voor een gestructureerd follow-up systeem. Regelmatig contact houden, updates sturen over aanbiedingen en evenementen, en hen motiveren om hun doelen te bereiken, zelfs als dit in de toekomst is. Dee vaak vergeten doelgroep noemen wij oud-leads. Daar zit als je het goed doet supermooie ‘hidden profits’ in.

Fout 4: Gebrek aan educatie en informatie 

Lang niet alle leads hebben uitgebreide kennis over fitness en gezondheid. Het is een fout om aan te nemen dat ze al alles weten. Als clubeigenaar zou ik waardevolle educatieve content delen. Dit kan bestaan uit artikelen over trainingsprogramma's, voeding, motivatie en gezondheidsvoordelen. Door informatie te verstrekken, help je leads om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over hun fitnessreis. Immers, de klantenreis begint jaren voordat ze lid worden. Daar heb je de rol van marketing te pakken. 

Fout 5: Het niet stellen van de juiste vragen 

Het is een veelvoorkomende fout om geen relevante vragen te stellen om de specifieke behoeften en obstakels van de lead te begrijpen. Echt, ik zou kiezen voor actief vragen stellen om meer inzicht te krijgen in hun motivatie, doelen, eventuele hindernissen en hun eerdere fitnesservaring. Deze informatie helpt bij het aanbieden van een passende programmakeuze en toont onze oprechte interesse in hun welzijn. Verdiep door in je intake/verkoopgesprek nadrukkelijk door te vragen.

Bonustip: Bouw vertrouwen op en toon empathie 

Een essentiële component van het succesvol opvolgen van fitnessleads is het opbouwen van vertrouwen en het tonen van empathie. Zodat ze zich comfortabel voelen bij het kiezen voor onze fitnessclub. Dit kan worden bereikt door open en eerlijke communicatie, het nakomen van beloften, en het luisteren naar de zorgen van de leads. Let op: ook hier geldt: kort en krachtig aan de telefoon, ruimte voor echte verdieping maak je in de club.

Empathie of eng?

Empathie is een belangrijk aspect van klantgerichtheid. Om de emoties en behoeften van leads te begrijpen en te tonen dat we betrokken zijn. En reken maar, die emoties, die zijn er! Veel mensen vinden een sportschool gewoonweg eng! Het kan zo simpel zijn als het uiten van begrip voor hun uitdagingen en het aanbieden van ondersteuning bij het overwinnen van obstakels.

Kortom, een persoonlijke, proactieve, en educatieve benadering in combinatie met het opbouwen van vertrouwen en empathie is de sleutel tot succes bij het opvolgen van fitnessleads. 

De levensader slibt dicht

Althans, als je snel bent. Binnen twee minuten. Laat je leads niet koud worden. En geef niet op, blijf bellen tot je iedereen aan de lijn hebt. Het is immers de levensader, de aorta van je bedrijf. Laat die niet dichtslibben doordat je zelf niet snel en niet vaak genoeg belt.

Het vermijden van de eerder genoemde fouten en het implementeren van deze strategieën zal de conversie van leads naar betalende leden voor de fitnessclub aanzienlijk verbeteren.

De auteur is oprichter van Hidden Profits Marketing, dat sinds 2004 ondernemers en managers in de fitnessbranche gezonde winst helpt behalen. www.hiddenprofitsmarketing.com

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Aernout Leezenberg

Bedrijf

Hidden Profits Marketing

Laatste artikelen van dit bedrijf