18 march 2015

Aantal hardloopblessures blijft stijgen

18 march 2015
Het aantal hardloopblessures blijft stijgen. Daarbij valt op dat vooral de beginnende hardloper een groot risico op een blessure heeft, zo blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Gelukkig zijn hardloopblessures goed te voorkomen. Bijvoorbeeld door blessurepreventie onderdeel van de training te maken, aandacht voor blessurepreventie in hardloop-apps of begeleid trainen via het programma Start to Run. 

Stijging blessures vooral door beginnende hardloper
Het aantal hardlopers stijgt licht, maar het aantal hardloopblessures stijgt harder. In 2014 steeg het aantal hardloopblessures naar 710.000 (vs. 640.000 in 2013 en 610.000 in 2012). Dit komt voornamelijk doordat het risico op een hardloopblessure is toegenomen. Daarnaast zorgen met name beginnende hardlopers (minder dan een jaar actief) voor veel blessures. Bij hen is het risico meer dan 2 keer zo hoog ten opzichte van de gevorderde hardloper (11,3 vs. 5,1 blessures per 1.000 sporturen). 

Aandacht voor blessurepreventie
Het is daarom van groot belang dat (beginnende) hardlopers blessurepreventie onderdeel maken van hun training. Denk hierbij aan een goede trainingsopbouw, warming-up, cooling-down en spierversterkende oefeningen. Tips zijn te vinden op Voorkomblessures.nl

Blessurepreventie in apps
Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat hardlopers die met een bepaald doel trainen, bijvoorbeeld voor een bepaalde afstand, wedstrijd of om af te vallen, een hoger risico hebben op blessures. Deze groep maakt relatief vaak gebruik van een hardloop-app. “Meer aandacht voor blessurepreventie in dergelijke apps kan leiden tot een verlaging van het aantal hardloopblessures,” volgens Casper Dirks, programma manager Sport bij VeiligheidNL. Het gebruik van een hardloop-app zelf leidt niet tot hoger risico op blessures. Maar app-gebruikers zijn wel hardlopers die - met gebruikmaking van hun app - vaker, intensiever en doelgerichter trainen. Trainen met een doel is goed en motiveert, maar het is wel belangrijk om realistische doelen te stellen. 

Onder begeleiding hardlopen met Start to Run
Het programma Start to Run van de Atletiekunie geeft speciale aandacht aan beginnende hardlopers. Het gaat hier om een 7-weeks programma waarbij men onder begeleiding leert om minimaal 3 kilometer achtereen te kunnen hardlopen. In samenwerking met de Atletiekunie heeft VeiligheidNL ervoor gezorgd dat blessurepreventie onderdeel is van de Start to Run-training en samen hebben zij de trainers opgeleid op gebied van blessurepreventie, zodat ongemakken vroegtijdig worden gesignaleerd en blessures worden voorkómen. Tot en met zondag kan nog ingeschreven worden voor Start to Run. 

Bron: landelijk enquêteonderzoek Ongevallen en Bewegen in Nederland (OBiN)

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer