6 april 2023

Sporten in een fitnesscentrum veiliger dan buiten hardlopen

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
6 april 2023
In een recent artikel in de Volkskrant worden drie do's en drie don'ts genoemd voor mensen die (weer) willen beginnen met hardlopen. Een van de experts die in dit artikel wordt aangehaald is Ellen Kemler, onderzoeker en projectleider bij VeiligheidNL. Zij benadrukt dat gezondheid als doel moet worden gesteld bij het hardlopen, en dat het belangrijk is om naar de signalen van het lichaam te luisteren om blessures te voorkomen.

Uit een studie onder 970 recreatieve hardlopers blijkt dat bij lopers die zichzelf een doel stellen om een bepaalde afstand te kunnen lopen en daarbij een tijdsdruk opleggen, het risico op het oplopen van een hardloopblessure verdubbelt ten opzichte van lopers die zichzelf geen doelen stellen. Ook wanneer je alleen traint om een bepaalde afstand achter elkaar te kunnen lopen, lijkt het risico al toe te nemen.

VeiligheidNL kan dit alleen maar beamen. Hardlopen wordt vaak gezien als een sport die makkelijk is om te doen, maar er komt meer bij kijken dan mensen denken. Als fitnesscentra deze informatie willen gebruiken om veilig en onder toezicht binnensporten te promoten, kunnen ze benadrukken dat het belangrijk is om gezondheid als doel te stellen bij het sporten, en niet alleen te focussen op het behalen van een bepaalde prestatie. 

Gezondheid als doel stellen en daar ook naar handelen door te luisteren naar de signalen die het lichaam afgeeft. Het is ook belangrijk om te kijken naar de omgeving waarin je traint. VeiligheidNL benadrukt het belang van veilig en onder toezicht binnensporten in fitnesscentra. Met name krachttraining kan bijdragen aan een blessurevrij hardloopprogramma. Kortom, als je (weer) begint met hardlopen, zet je gezondheid dan op de eerste plaats. Luister naar de signalen die je lichaam afgeeft en stel jezelf geen onrealistische doelen. Krachttraining in een veilige omgeving kan ook bijdragen aan blessurevrij hardlopen.

Referentie: [1] "Ik ga (weer) hardlopen, waar moet ik op letten?" Volkskrant

???????Beeld: Unsplash
hardlopenVeiligheidNLFitnesscentraveilig sportenEllen Kemler

 
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf