9 jaar geleden

Waar komt een stinkende lichaamsgeur vandaan en wat kunnen we eraan doen?

9 jaar geleden
Lichaamsgeur is nog steeds taboe en zorgt voor een negatief psychologisch effect bij de mensen die er last van hebben. Toch zijn er nog maar weinig oplossingen voor. In zijn doctoraatsonderzoek geeft Chris Callewaert (vakgroep Biochemische en Microbiële Technologie, Universiteit Gent) tips om een slechte lichaamsgeur te bestrijden.[zweet, oksel, zweterig]Bron: Flickr/ veganstraightedge

Zo ontstaat lichaamsgeur
Lichaamsgeur ontstaat door de aanwezigheid van de ‘foute’ bacteriën die zweet omzetten in vluchtige stinkende componenten. Die bacteriën zijn verschillend afhankelijk van waar ze opduiken: in de oksel zorgen vooral corynebacteriën voor een vieze geur, op synthetische kledij zijn dat de micrococcen.

Dit werkt niet
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is antitranspirant geen oplossing tegen een stinkende lichaamsgeur. Integendeel, het kan zelfs zorgen voor een aanrijking van de corynebacteriën, die de slechte geurtjes net verspreiden. De aluminiumzouten in antitranspiranten werken enkel in op de eccriene zweetklieren (die vooral water en zouten uitscheiden), en niet op de apocriene zweetklieren (die lipiden, proteïnen en hormonen uitscheiden).

Ook je kleren wassen op 30°C met een wasproduct op basis van enzymen werkt niet: de bacteriën die lichaamsgeur veroorzaken worden dan niet gedood. Ze kunnen zelfs verder uitzaaien op andere kledingstukken in de wasmachine.

Dit werkt wel
Katoenen kledij dragen kan vieze geurtjes tegengaan: daar kunnen enkel en vooral staphylococcen overleven.
Een andere, geheel nieuwe oplossing is een bacteriële okseltransplantatie. Dat wil zeggen dat een gezond (niet-ruikend) geheel van okselbacteriën van een familielid overgebracht wordt naar de persoon die er last van heeft. Voor bijna alle proefpersonen in het onderzoek zorgde dit voor een verbetering op korte termijn (1 maand); voor de helft van de proefpersonen ook op lange termijn (3 maand of langer).

(Bron: Gezondheidenco.nl)

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jessica Scheffer