11 january 2022

Nee, sportscholen gaan (waarschijnlijk) niet open vrijdag

Jeroen Gerats
Mediadeskundige bij bodyLIFE
11 january 2022
Vrijdag beslist het kabinet over het eventueel verlengen van de lockdown of het versoepelen van coronamaatregelen. Sporten wordt door het kabinet al de hele coronapandemie steevast als "waanzinnig belangrijk" bestempeld. Toch zijn er vaak meer beperkingen voor de sector dan voor bijvoorbeeld de niet-essentiële detailhandel. Zo konden tijdens de eerste coronagolf winkels zoals IKEA sneller open dan bijvoorbeeld de sportscholen. Ook moesten binnensportlocaties vorige zomer een maand langer wachten op heropening dan bijvoorbeeld terrassen en winkels. Het leidt steevast tot veel onbegrip.

Er zit gewoon een verschil van besmettingsrisico's in de situaties, legt een woordvoerder van het RIVM uit. Hij verwijst naar de inspanning die mensen verrichten in sportscholen. "Daardoor ga je bijvoorbeeld dieper in- en uitademen, en dat doe je ook nog eens op een hogere frequentie. Het vergroot de kans dat je virusdeeltjes inademt of verspreidt." Dat risico is er niet (of minder) in winkels en op terrassen, aldus de woordvoerder. Daarnaast is bijvoorbeeld de ventilatie buiten "natuurlijk" beter, vervolgt de woordvoerder. "Uiteindelijk gaat het om een risicoafweging en het risico op virusverspreiding is buiten gewoon kleiner."

Vandaag zal NL Actief een petitie aanbieden bij Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid en sport. Vraag is dus of dat effect heeft. Chiu L. Chi oprichter Chivo opleidingen en leefstijl expert ziet de huidige viruspandemie ook als een leefstijlpandemie. De factoren die bijdragen aan ziekenhuisopname zijn in volgorde van aandeel:
1. Leeftijd
2. Leeftijd
3. Leeftijd
4. Leeftijd
5. Man
6. Obesitas
7. Immuun gecompromiteerd
8. Diabetes
Bewegen kan op vele manieren, ook op manieren die je niet leuk vindt. Wandelen, hardlopen, je auto de straat uit duwen en terug. Het is allemaal mogelijk. (bron: Facebook)

Dit zijn dezelfdse factoren waarop de beslissing voor vrijdag genomen zal worden.
Al met al zijn de verwachtingen hier op de redactie van Body•LIFE niet hooggspannen...
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf