23 december 2021

COVID-19 valt vetcellen aan, dat zou kunnen verklaren waarom mensen met obesitas een hoger risico lopen

Jeroen Gerats
CLO - Magazine Manager bodyLIFE
23 december 2021
Nieuw onderzoek suggereert dat COVID-19 vetcellen infecteert, wat verklaart waarom overgewicht en obesitas een hoger risico lopen op ernstige ziekte en overlijden door COVID-19.

De studie, geleid door de Stanford University School of Medicine, onderzocht of vetweefsel verkregen van patiënten met bariatrische chirurgie geïnfecteerd kon raken met het virus, en volgde hoe verschillende soorten cellen op het virus reageerden.

Het ontdekte dat vetcellen en ook immuuncellen (macrofagen) geïnfecteerd kunnen raken, wat leidt tot een 'robuuste ontstekingsreactie'.

De bevindingen tonen aan dat het virus in staat is om de immuunafweer in de vetcellen van het lichaam te ontwijken, voordat het elders in het lichaam ontstekingen veroorzaakt, en zou kunnen helpen verklaren waarom patiënten met overgewicht bijzonder kwetsbaar zijn voor het virus – en ook waarom sommige jongere volwassenen zonder onderliggende gezondheidsproblemen zo ziek worden.

Het onderzoek zal het belang versterken van het werk dat wordt gedaan in de gezondheids- en fitness- en spa- en welzijnsindustrieën, om mensen te helpen hun percentage lichaamsvet onder controle te houden en te verminderen.

HET DETAIL

Bij het rapporteren van de details van de bevindingen zeiden de onderzoekers: "Gezamenlijk geven onze bevindingen aan dat vetweefsel (vet) weefsel SARS-CoV-2-infectie en pathogene ontsteking ondersteunt en het verband tussen obesitas en ernstige COVID-19 kan verklaren.

"Obesitas wordt geassocieerd met nadelige COVID-19-uitkomsten, maar het onderliggende mechanisme was onbekend.

"We tonen aan dat menselijk vetweefsel 'toelaatbaar' is voor SARS-CoV-2-infectie - het virus dat COVID-19 veroorzaakt - en dat infectie een ontstekingsreactie oproept, inclusief de afscheiding van bekende ontstekingsmediatoren van ernstige COVID-19.

"We identificeren twee cellulaire doelen van SARS-CoV-2-infectie in vetweefsel: rijpe adipocyten en vetweefselmacrofagen.

"Infectie met vetweefselmacrofagen is grotendeels beperkt tot een zeer inflammatoire subpopulatie van macrofagen, aanwezig bij baseline, die verder wordt geactiveerd als reactie op SARS-CoV-2-infectie.

"Preadipocyten, hoewel niet geïnfecteerd, nemen een pro-inflammatoir fenotype aan. We tonen verder aan dat SARS-CoV-2 RNA detecteerbaar is in adipocyten in gevallen van autopsie van COVID-19 en geassocieerd is met een inflammatoir infiltraat.

The research has not yet been peer-reviewed, but has been published online.
 
Auteur

Jeroen Gerats

Bedrijf

bodyLIFE hét grootste fitnessvakblad

Laatste artikelen van dit bedrijf