20 may 2021

‘Juist nu is een tijd om franchisenemer bij Anytime Fitness te worden’

20 may 2021
De één moet noodgedwongen wachten op de opening van zijn eerste Anytime Fitness-club en de ander wil de sloten van de deuren halen bij zijn drie vestigingen. Stefan Veenhof (33) en Brian van Schijndel (27) maken zich op voor de (her)opening van hun clubs. De franchisenemers hopen hun Anytime Fitness-vestigingen zo snel als mogelijk te vullen met leden die aan hun vitaliteit werken.

De gloednieuwe fitnessapparatuur staat nog ongebruikt in de Anytime Fitnessclub van Stefan als we hem eind april bezoeken. De opening van zijn eerste vestiging als franchisenemer, in de Eindhovense wijk Stratum, stond gepland voor half december, maar toen kwam een tweede lockdown. Ook Brian, die met compagnon Willy de Laat drie Anytime Fitness-clubs runt, kreeg ermee te maken, vertelt hij in de vestiging van collegafranchisenemer Stefan. De clubs in Best, Mierlo-Hout en Vlijmen zijn ook al langere tijd gesloten.

Hoe beleven jullie deze coronaperiode als franchisenemer bij Anytime Fitness?
Stefan
: “Ja, ik sta te popelen om leden te verwelkomen. Het wachten duurt lang. Ik heb de afgelopen tijd alles in orde kunnen maken voor de opening. Ik ben nu vooral buiten aan het werk met de leden die zich al hebben aangemeld. Op de stoep kan ik nog trainingen geven. Ik ben van origine personal trainer, dat werk doe ik nu weer. Ik geef trainingen van een half uur. Ik spreek ook al geregeld met potentiële nieuwe leden. Een groot aantal daarvan komt uit de wijk. Ik merk veel enthousiasme over de komst van mijn club. Wat werkt is dat mensen die zich nu inschrijven nog niet hoeven te betalen, maar ze mogen al wel buiten sporten. Ik draai dan weliswaar geen omzet, maar bouw al wel aan de relatie met leden. En dat is mij veel waard. Ook op social media zorg ik dat ik zichtbaar ben en blijf.”

Brian: “Het afgelopen jaar was een rollercoaster. Samen met mijn compagnon had ik de vestiging in Best en Mierlo-Hout al goed draaien en begin 2020 startten we met de presale in Vlijmen. Toen we op 18 maart de deuren wilden openen kwam de eerste lockdown. Wanneer je dan voor het eerst de deuren van jouw drie clubs echt op slot moet doen, want normaal zijn we 24/7 open, dan is dat wel heel moeilijk. Het is dan wel belangrijk om de rust te bewaren. Ik ben van nature vrij rustig, maar ik vond het fijn om direct desteun te voelen van Master Franchisee Anytime Fitness Petro Hameleers en algemeen directeur Joep Brouns op het hoofdkantoor. Ze speelden heel snel in op de situatie en vragen die de coronamaatregelen met zich mee brachten. We staan er niet alleen voor in de crisis.”Op welke manier heeft het hoofdkantoor jullie bijgestaan in de afgelopen tijd?
Brian
: “Ik vond het heel goed dat het hoofdkantoor direct zei: ‘laat incasso’s van leden door lopen’. Wellicht waren er ook ondernemers die in paniek dachten: ‘ik bevries incasso’s om leden tegemoet te komen en niet te verliezen. Dat deden andere fitnessclubs ook, maar Petro en Joep zeiden: ‘dat houd je geen drie maanden vol, zonder incasso’s. Je kunt wel compromissen sluiten. Zo werkt een lid van mij bij KLM. Nou dan weet je dat hij in zwaar weer zit. Dan ga je in gesprek over een oplossing en daar kwamen we ook samen uit. Door zo contact te houden met leden hoop je ze ook over vijf jaar in de club te verwelkomen. Zo bouw je een band op met leden. We willen als club groter worden, maar persoonlijk contact staat altijd voorop bij ons. Vrijwel iedereen die bij ons traint ken ik ook echt van naam.”

Stefan: “Uniformiteit is ook heel belangrijk bij Anytime Fitness. Naast mijn franchisebestaan werk ik twee dagen in de week op het hoofdkantoor in Sittard. We namen ons al snel voor heel snel met de franchisenemers te schakelen en hen altijd up-to-date te houden. Zo kwamen er daags na de eerste lockdown al direct e-mail templates voor de franchisenemers om naar leden te versturen. Ook werd er een grote lijst van FAQ’s samengesteld. Die lijst werd ook continu geüpdate. We dachten ook snel in kansen en oplossingen. Wat is er nog wel mogelijk en hoe blijven we in beeld bij leden? Social media speelt daarin een cruciale rol. Dat we de crisis doorstaan zonder dat er een club is omgevallen, komt ook doordat de lijntjes binnen Anytime Fitness kort zijn. Daags na een persconferentie hebben we al een webinar met alle franchisenemers.”

Stefan, hoe is het om naast jouw werkzaamheden op het hoofdkantoor nu ook franchisenemer te zijn?
Stefan
: “Ik werk sinds drie jaar op hoofdkantoor van Anytime Fitness. Dat doe ik met erg veel plezier, maar ik wilde ook in het werkveld actief blijven. Bjorn Hameleers vroeg op een gegeven moment aan mij: ‘weet jij uit jouw netwerk iemand die een Anytime Fitness in Eindhoven wil runnen. Ik zei: ‘ik zie het eigenlijk zelf wel als een mooie uitdaging’. De meest rottige situaties bieden juist kansen om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Als franchisenemer merk ik nu direct hoe de besluiten van de top op de werkvloer tot uiting komen. Zo vorm ik ook een soort schakel tussen het hoofdkantoor en de vele franchisenemers in de Benelux. Ik zou op 19 december open gaan, maar toen kwam op 14 december de nieuwe lockdown. Mede door het buiten sporten heb ik nu al bijna honderd leden, maar als ik de deuren kan openen wil ik gaan toe werken naar duizend leden. Er zijn op dit moment veel zwevende sporters die elders hun fitnessabonnement hebben opgezegd. Het voordeel bij Anytime Fitness is dat je niet hoeft te reserveren als de sportscholen open mogen. We houden de club bewust kleinschalig. Dat is ook de kracht van het Anytime Fitness-concept. Mensen voelen zich bij ons écht gezien en gehoord.”

Brian: “De gunfactor van onze leden is nu heel belangrijk voor ons. We zijn als franchisenemer echt het gezicht van de club. Veel meer dan bij een low budget club zijn de lijntjes bij ons heel kort. Leden kunnen ons direct contacten met vragen of opmerkingen. We hebben ook een Anytime Fitness app waarin je als lid kunt chatten met de trainers en coaches. Bij ons komt er geen chatbot tussen. We zijn als fitnessclub eigenlijk ook meer een vereniging dan andere fitnessclubs. We kijken in onze clubs heel bewust naar waar een lid behoefte aan heeft van onze kant: wil iemand begeleiding, een praatje maken of lekker met een koptelefoon op sporten. Vanuit een verleden als personal trainer kan je de neiging hebben om voor iedereen klaar te staan met mooie schema’s, maar niet iedereen zit daar op te wachten.”Wat is jullie advies aan mensen die wellicht geïnteresseerd zijn in het franchisenemerschap, maar wellicht nu twijfelen omdat de coronatijd nog niet voorbij is?
Brian
: “Ik zou zeggen: ‘juist nu is de tijd om franchisenemer bij Anytime Fitness te worden!’ De health branche wordt steeds groter en belangrijker. Het werk dat we doen is heel uitdagend. Je bent iedere dag bezig met de gezondheid en vitaliteit van leden. En het grote voordeel van franchisenemer zijn is dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. We hebben niet alleen het hoofdkantoor in Sittard achter ons staan, want Anytime Fitness in de Verenigde Staten bepaalt de koers die we varen en daar zit zoveel kennis en ervaring. Als franchisenemer moet je eigenlijk vooral voorzetten binnen koppen.”

Stefan: “Ik ken als personal trainer ook het concept van uurtje-factuurtje, maar als franchisenemer is het massa-kassa. We zitten bovendien in een branche waarin steeds meer werk gaat ontstaan. Veel mensen worden zich bewuster van de waarde van sporten en bewegen in een gezondheidscrisis. Het concept van Anytime Fitness is heel sterk: kleinschalig, korte lijntjes en uniformiteit. Wij bouwen op een stevig fundament dat is gelegd door de top in de VS en voor de Nederlandse markt wordt gelegd in Sittard. Het pand waar we nu zitten is in zes weken uit de grond gestampt. Ik heb daarbij echt niet hoeven nadenken over waar de wc-rol moet hangen of hoe de bekabeling moet lopen. Dat scheelt echt veel energie. Dat soort zaken liggen vast in de formule. Als franchisenemer kun je je richten op zaken waar je sterk in bent: met leden werken aan hun gezondheid. Naast mijn club openen er nog acht clubs van Anytime Fitness zodra we weer open kunnen. We hebben allemaal zin om te knallen.”

Anytime Fitness telt momenteel zo’n 130 clubs in de Benelux waarvan 115 in Nederland. Interesse in Anytime Fitness? Bel met Bjorn Hameleers: 06-50 41 09 48
Anytime Fitnessfranchisers
Gerelateerde artikelen