3 maanden geleden

CDM-GYM vloer dempt geluiden en trillingen bij SportCity Cornelis Schuyt

3 maanden geleden
Het monumentale pand in de gewilde Amsterdamse buurt Oud-Zuid vormt het summum als locatie voor een fitnesscentrum. Wel stelde deze fraaie plek SportCity Cornelis Schuyt voor uitdagingen, met name waar het ging om het dempen van geluiden en trillingen. Delta-L leverde met het product CDM-GYM een lichte vloer die de decibelmeter zelfs aanzienlijk lager doet uitslaan dan de norm voorschrijft.

Tekst: Aart van der Haagen, Fotografie: Aart van der Haagen, Delta-L, SportCity

“Toen definitief werd dat we deze locatie te pakken kregen, sprongen we bijna een gat in de lucht,” vertelt manager Gerhard Kamphuis met gepaste trots. “Dit gemeentelijke monument van meer dan honderd jaar bevindt zich op een levendig punt, precies in één van de belangrijke routes naar het Amsterdamse centrum. SportCity is pas de derde onderneming in het gebouw; eerder zat hier het befaamde veilinghuis Christie’s en het werd in 1917 in gebruik genomen als Scheepvaartkundig Museum. In Oud-Zuid bedienen we een doelgroep die waarde hecht aan een hoog serviceniveau en bijpassende producten. We bieden onder meer een uitgebreide wellness en een hightech-biocircuit, maar het belangrijkst vinden we de member journey. Die begint wat ons betreft bij een groot aantal opeenvolgende contactmomenten, direct vanaf de persoonlijke ontvangst. Onze leden merken dat ze worden gezien en gehoord en dat we hen maatwerk bieden. Daartoe staat onder anderen een team van fysiotherapeuten paraat die je binnen 24 uur kunt boeken die workshops verzorgen. Fit by Gilly, bekend als personal trainer van onder meer topsporters, stuurt een club van specialisten aan, bijvoorbeeld op het gebied van senioren of zwangerschap.”

Akoestische rapportage
Het majestueuze gebouw met zijn fraaie, tot in de puntjes verzorgde inrichting sluit aan bij het verwachtingspatroon van de doelgroep en overtreft dit waarschijnlijk zelfs. Tegelijkertijd werpt het een uitdaging op wanneer je als fitnessorganisatie besluit om een sportcentrum te openen in een ruim honderd jaar oud pand dat fysiek verbonden is met dat van de buren. “Juist met dat laatste aspect moesten we sterk rekening houden,” zegt Pieter Kruik, verantwoordelijk voor huisvesting, bouw en verbouwingen bij SportCity. “In zo’n prachtige omgeving wil je de historische elementen bewarenen zichtbaar houden, zoals de houten vloeren. Die moesten we voor de stevigheid ondersteunen met stalen liggers, om voor de plaatsing van apparatuur het draagvermogen naar tenminste 500 kilogram per vierkante meter te kunnen tillen. Uit een akoestische rapportage, uitgevoerd onder begeleiding van ingenieursbureau Cauberg Huygen, bleek wat voor soort maatregelen we zouden moeten treffen. Dan praten we over het ontkoppelen van alle verbindingen met het naburige pand, het plaatsen van een voorzetwand en - van doorslaggevende waarde - de montage van vloeren die zowel geluid als trillingen dempen. Op dit laatste vlak vonden we leverancier Delta-L als partner.”

Tim Rutjes (L) en Pieter Kruik (R)

Metingen bij de buren 
SportCity Cornelis Schuyt legde de lat zelfs aanmerkelijk hoger dan de in het Activiteitenbesluit vastgestelde norm. “We wilden vijf decibel gunstiger uitkomen,” vertelt Kruik. “Met een sportcentrum in een oud-stedelijke omgeving moet je ervoor zorgen dat je draagvlak creëert in de buurt.”

Delta-L gaf aan een ideale oplossing voorhanden te hebben voor de vloerisolatie. Directeur Tim Rutjes: “Als specialist in geluids- en trillingsisolatie voor de bouw en industrie vertegenwoordigen wij het merk CDM op de Nederlandse markt. Allereerst hebben we een testopstelling gemaakt en bij de buren van SportCity Cornelis Schuyt metingen laten verrichten, onder meer door gewichten van 35 à 40 kilogram vanaf vijftig centimeter hoogte te laten vallen, zowel op de aanwezige vloer als op het gespecialiseerde product CDM-GYM. Dat leverde zeer bevredigende resultaten op, die bij een meting achteraf nog eens bevestigd werden. Het verraste ons niet, aangezien dit vloersysteem tot volle tevredenheid in gebruik is bij een toenemend aantal fitnesscentra.”Drie weken, drie verdiepingen 
In overleg met Delta-L koos SportCity voor de meest uitgebreide versie, aangeduid als CDM-GYM-XP. “Deze bestaat uit verende vloerregels met natuurrubber, beplating en dempingslagen, plus de toevoeging van een impact isolerende mat. Door toepassing van dit systeem is geen zwevende betonvloer nodig om de geluidsisolatie op orde te krijgen.” Kruik kent inmiddels de voordelen van CDM-GYM-XP, naast de isolerendeeigenschappen. “In de huidige, recent ontwikkelde lichtgewichtvariant weegt dit product ongeveer een kwart van de traditionele oplossing, bovendien hoef je geen beton te storten. Dat laatste zorgt onder aan de streep voor een vergelijkbaar kostenplaatje, maar minstens zo belangrijk voor ons was dat de vloeren binnen drie weken kant en klaar gelegd werden op de drie verdiepingen waar we ze wilden toepassen. Toen we in augustus te horen kregen dat de clubs in coronatijd binnen afzienbare tijd weer open mochten, besloten we alles op alles te zetten om de verbouwing voor december af te ronden. Mede dankzij het - overigens demontabele - systeem CDM-GYM-XP slaagden we in die missie.” Prettig voor de leden, prettig voor SportCity en niet in de laatste plaats prettig voor de buren.

Meer informatie: www.delta-l.nlwww.cdm.eu / www.sportcity.nl
Delta-LCDM GymSportCityCornelis Schuytgeluidsisolatieimpactisolatiefitnessvloer
Gerelateerde artikelen
Bedrijf

Delta-L I CDM Nederland

Een ander artikel van dit bedrijf
  • CDM Gym biedt met zwevende vloer nieuwe oplossing voor geluidsisolatie in sportscholen