3 jaar geleden

Anytime Fitness zet nog meer in op een gezonde leefstijl

3 jaar geleden
De lockdown van half december en het besluit om ook fitnesscentra te sluiten, kwam voor velen in de fitnessbranche als een verrassing. Ook de top van Anytime Fitness Benelux zag die maatregel niet direct aankomen. Master Franchisee Anytime Fitness Benelux Petro Hameleers en algemeen directeur Joep Brouns nemen hun ervaringen uit de eerste lockdown in 2020 mee en weten hoe ze de vele franchisenemers van Anytime Fitness op afstand kunnen bijstaan: betrokken en ondersteunend.

We spreken Hameleers en Brouns een dag nadat premier Rutte de lockdown tot en met 19 januari bekendmaakte. De top van Anytime Fitness Benelux en hun collega’s op het hoofdkantoor hebben in de 24 uur voorafgaand het interview allesbehalve stilgezeten, verklaart Brouns. “Nadat de eerste berichten doorkwamen over de mogelijke sluiting van de sportscholen en ook tijdens de toespraak van Rutte kregen we berichten en vragen van franchisenemers. We zijn snel aan de slag gegaan om zo snel mogelijk iedereen te bereiken en vragen te beantwoorden. We besloten om een webinar te organiseren zodat we alle franchisenemers tegelijk konden bereiken. Petro en ik hebben ook weer filmpjes opgenomen om tekst en uitleg te geven over de situatie. Er zijn ook direct templates naar franchisenemers gegaan om klanten te informeren over vragen die bij hen spelen”, aldus Brouns.

“Het is belangrijk om weer dicht bij elkaar te blijven. Wij moeten als hoofdkantoor zo dicht mogelijk bij de franchisenemers blijven in onze communicatie en de franchisenemers zo dicht mogelijk bij de leden”, zegt Hamelaars. “We hebben dat kunstje al geflikt tijdens de eerste lockdown. We komen hier als merk sterker uit. We voelen een sterke verbondenheid en loyaliteit bij onze franchisenemers en zij weer met hun leden . We hebben dan ook een marginale daling gezien van het aantal leden in de clubs. Dat zegt veel over hoe wij te werk gaan en wat onze kracht is. Voor nu concentreren we ons op de zaken waar we nog wel invloed op hebben binnen alle maatregelen. En hoewel we verrast werden door de sluiting van sportscholen, begrijp ik het ook. Je hebt als overheid weer heel veel uit te leggen wanneer alles dicht gaat, behalve sportscholen. Laten we nu hopen dat we na 19 januari, of liever eerder, open kunnen zodra de cijfers dat toelaten.”

Ervaring opgedaan
Na het openen van al 17 nieuwe clubs in de Benelux in 2020 zouden nog vier nieuwe clubs in december de deuren openen. “Die openingen vinden dus op een later moment plaats. Er staan meer nieuwe clubs op de planning voor 2021. Natuurlijk is het goed om ook in het nieuwe jaar verder te groeien, maar de groei is minder van belang voor ons dan het succes van de al bestaande clubs”, vertelt Hameleers.

In de eerste lockdown in maart hebben Brouns en Hameleers ervaring opgedaan in het dealen met de sluiting van clubs. “We hebben nu alleen wel te maken met het feit dat het weer het niet toelaat om buiten te sporten én dat er niet met meer dan twee personen buiten gesport mag worden. Zoals gebeurde in de zomerperiode. Toen werden op veel buitenlocaties grote tenten neergezet waarin groepslessen plaatsvonden en materiaal dagelijks beschikbaar werd gesteld om toch te kunnen sporten. De franchisenemers hebben ook ervaring opgedaan, maar zullen voor vragen nog wel bij ons aankloppen. Denk daarbij aan compensatieregelingen, gesprekken met verhuurders, de bank of de leasemaatschappij. Wij ondersteunen hen daarbij en zorgen ook voor een luisterend oor”, geeft Brouns aan.

We zullen in de communicatie naar franchisenemers nog verfijnder worden dan tijdens de eerste lockdown. En zij weer naar hun klanten. Dat past ook heel goed in onze visie en de kracht van onze filosofie. We zijn als Anytime Fitness niet low budget. De waarde die wij hechten aan het persoonlijke karakter, gemak, comfort en plezier willen we ook nu de clubs dicht zijn bij de klanten overbrengen”, zegt Hameleers.Positief over 2021
Ondanks het besluit tot een lockdown merkt de top van Anytime Fitness Benelux wel dat fitnesscentra anders worden beoordeeld dan voor de coronatijd. “Veel meer mensen, ook de politiek, zien fitness nu als een oplossing tegen corona, niet als de oorzaak. Dat is al een positief teken! Gezonde mensen zijn veel minder vatbaar voor ernstige gevolgen van corona. Als fitnesssector kunnen we dus zeker een grote rol spelen in het bevorderen van de volksgezondheid”, zegt Brouns.

Hameleers: “We zien inmiddels steeds meer mensen met overgewicht. Dat is een heel belangrijke doelgroep om te helpen. Wij zetten voor 2021 in op nog meer bewegen en gezonde voeding. Je ziet een trendverschuiving in de afgelopen jaren van grootschalige naar kleinschalige fitnesscentra met veel persoonlijke aandacht. We zien nu dat zestigplussers minder naar de clubs kwamen gedurende 2020, maar klanten tussen twintig en veertig jaar bleven komen. Als we eenmaal het vaccin inzetten zien we ongetwijfeld meer tekenen van het nieuwe normaal. Wellicht dat een deel van de mensen alsnog thuis blijft sporten, maar ik denk dat er een nieuwe balans ontstaat thuis zelfstandig sporten en op de club. Alleen al voor het sociale aspect blijft de fysieke sportschool een belangrijke rol spelen in het leven van veel mensen. Ik verwacht dat in 2021 naar de klanten toe nog meer focus komt op de combinatie voeding, bewegen en voldoende nachtrust. Er is niet eerder een crisis geweest waarin zo de focus werd gelegd op een gezonde leefstijl en de waarde daarvan. Wij willen ook een stempel drukken op de gezonde leefstijlmarkt in Benelux.”

Brouns: “We zijn oprecht positief over 2021. Juist omdat een gezonde leefstijl een zoveel grotere rol gaat spelen. Ons concept sluit daar perfect bij aan: het kleinschalige, met oog voor het individu. We leveren maatwerk. Dat kan bij ons, in tegenstelling tot clubs met tweeduizend leden, ook heel goed. Bij ons komen gemiddeld dertig klanten tegelijk in de clubs. We hadden dus ook geen problemen met reserveren. Iedereen kon terecht. Nu alles op slot zit, helpen we franchisenemers waar we kunnen zodat ze met hun klanten ook tijdens de lockdown aan een gezondere leefstijl kunnen werken. Daar staan wij voor.”

Interesse om zelf een club te openen? Bel Bjorn Hameleers op 06 50 410 948

Even voorstellen:
Petro Hameleers (60), voormalig fysiotherapeut en al 20 jaar ondernemer in de fitnessbranche, kocht in 2010 de masterlicentie voor Anytime Fitness Benelux. Petro startte het concept met het omvormen van een aantal van zijn eigen clubs naar Anytime Fitness. Al snel wist hij andere ondernemers te bewegen een Anytime Fitness club te openen. Wereldwijd is 60% van de Anytime Fitness franchisenemers multiclubowner. Volgens Petro is er nog meer dan voldoende ruimte voor groei in de Benelux. Joep Brouns (47) werkt tot 2018 als directeur voor diverse grote infrabedrijven. Daar deed hij ook zijn ervaring op in LEAN op die nu goed van pas komt bij de snelle groei van Anytime Fitness Benelux.

Over Anytime Fitness
In 2002 werd Anytime Fitness opgericht door 3 vrienden die sporten ‘makkelijk’ wilden maken. Ze kozen voor een 24/7 model waardoor je als lid altijd terecht kunt. In 2020 is Anytime Fitness in ruim 35 landen vertegenwoordigd en telt de snelst groeiende fitness franchiseketen bijna 5000 clubs wereldwijd. Leuk detail: Met je membership kun je in elke club ter wereld terecht en sport je anytime, anywhere! Anytime Fitness onderscheidt zich van haar grootste concurrenten door haar kleinschalige, gezellige clubs met persoonlijke begeleiding. Gratis parkeren voor de deur kan bij zo goed als alle clubs en de clubs zijn voorzien van privé douches en privé kleedkamers. Met een gemiddeld ledenaantal van 835 is Anytime Fitness op veel van haar locaties niet alleen  een sportclub maar ook een sociale ontmoetingsplek voor haar leden.

 
Anytime FitnesslockdownleefstijlPetro Hameleersfranchisecorona maatregelen
Gerelateerde artikelen