2 jaar geleden

Anytime Fitness: 'Een duidelijke formule met ruimte voor eigen identiteit'

2 jaar geleden
Anytime Fitness Benelux bereikte deze zomer een mijlpaal met meer dan honderd clubs in Nederland. De teller staat in Nederland op 105 clubs en in België op 13 clubs. En het aantal clubs blijft toenemen dankzij de vele enthousiaste en ambitieuze franchisenemers. Wat maakt franchisen onder de vlag van Anytime Fitness tot zo’n succesformule? Wij spraken met vier franchisenemers over de voordelen van het samenwerken met Anytime Fitness en hun ambities.

Mannen, kunnen jullie allereerst vertellen hoe jullie als franchisenemer zijn gestart bij Anytime Fitness?
Lichtenberg:
“Ik werd geïnspireerd door Enrico Brehm, bij wie ik in Delft sportte. Hij had toen zijn club omgevormd tot een Anytime Fitness club. Ik ben erover gaan praten met Enrico en toen was ik gelijk enthousiast. Hij zei neem eens contact op met Bjorn Hameleers, hij kan jou meer vertellen over het concept en de kracht van Anytime Fitness. Ik hield een goed gevoel over aan dat gesprek en had ook direct vertrouwen in de plannen voor een eigen club. Sinds 1 juli zijn de deuren open van mijn club in Den Haag - Wateringseveld.”

Brehm: “Ik heb drie jaar geleden een sportschool overgenomen en een jaar later ben ik bij Anytime Fitness aangesloten. De sportschool werd omgevormd tot een Anytime Fitness club. Toen ik de sportschool overnam ging het niet bepaald goed, maar we hebben nu een groeiend ledenbestand. Ik kende het concept van Anytime Fitness vanuit Barcelona, waar ik heb gewoond. Ik sportte toen ook bij een Anytime Fitness club. Het 24/7 concept sprak mij direct aan! Zeker met het oog op de toekomst. We hebben veel aandacht voor de leden en de waarden van Anytime Fitness passen bij mij.”

Hoekstra: “Ik heb samen met een compagnon een Anytime Fitness club in België geopend. Ik kom zelf uit Best in Noord-Brabant. We speelden al langere tijd met het idee om een club te openen en ik besloot een keer naar Anytime Fitness te bellen om een afspraak te maken over onze plannen. Ik was toen al bekend met een Anytime Fitness in Best. Net over de grens, in Retie, bleek nog geen fitnessclub te zitten. Toen grepen wij onze kans. We zijn sinds januari 2018 bezig en het bevalt heel goed. Ik denk nu zelfs: hadden we dit maar eerder gedaan. We zijn al bezig om aan het eind van het jaar een tweede club te openen.”

ENRICO VAN GANZEWINKEL 45 jaar - Anytime Fitness Maarheze
ENRICO VAN GANZEWINKEL
45 jaar - Anytime Fitness Maarheze


Van Ganzewinkel: “Ik had al twaalf jaar een sportschool, maar je merkt toch dat het moeilijk is om als sportschool in een kleine woonplaats te overleven. Dan ga je nadenken over de toekomst. Ik kwam toen op het idee om een 24/7 sportschool te openen en kwam op internet in contact met een Groningse ondernemer die daar al mee bezig was. Toen ik verder zocht zag ik dat Anytime Fitness daar groot mee was geworden, haha. Ik heb contact gezocht en kreeg direct een businesspakket opgestuurd. Dat sloot voor 80 procent aan bij wat ik al deed én belangrijk vond. Ik dacht: als ik op de oude manier doorga, wordt het heel moeilijk en toen heb ik het concept omarmd. Nu is het ledenaantal meer dan twee keer zo groot. Vooral dankzij de steun van het hoofdkantoor van Anytime Fitness. Je kunt de nagenoeg de hele dag door terecht voor advies. De korte lijntjes vind ik de kracht bij Anytime Fitness. Franchisenemers zoeken ook onderling contact en versterken elkaar door informatie en kennis te delen. We vormen een sterk collectief.”

CORONACRISIS
Hoe hebben jullie de periode ervaren sinds de clubs vanwege het coronavirus moesten sluiten en welke rol speelde het hoofdkantoor voor jullie in die periode?
Hoekstra:
“Het was natuurlijk een lastige tijd. En in België waren en zijn ze strenger dan in Nederland. Er werd ook niet altijd helder gecommuniceerd vanuit de regering. Inmiddels zijn sportscholen vrijwel de enige plek in het land waar je geen mondkapje hoeft te dragen. Vanuit Anytime Fitness vond ik de communicatie helder en gestructureerd. Zoals over het laten doorbetalen van lidmaatschappen. Ik had zelf misschien wel gezegd: ik bevries de abonnementen voor de leden. Bij het hoofdkantoor hebben ze hun expertise en bekijken ze de markt vanuit een helikopterview zonder de leden persoonlijk te kennen. Dat is in zo’n hectische situatie ook wel goed. Wij hoefden onze hoofden niet te breken over alles wat er op ons afkwam. Het belang van de franchisenemers staat altijd voorop.”

Lichtenberg: “Voor mij was het ook een vreemde tijd. Ik zou eigenlijk begin april open gaan met mijn club. Maar dat werd dus uitgesteld tot uiteindelijk 1 juli. Ja, wat kun je in zo’n periode doen? Vooral jezelf voorbereiden op de opening en ondertussen nadenken over marketing en hoe je online actief kunt blijven. Je moet zichtbaar en actief zijn. Daarin word je gesteund door de marketingexperts op het hoofdkantoor.”


FRANK LICHTENBERG
24 jaar - Anytime Fitness Den Haag - Wateringseveldt


Van Ganzewinkel: “Wij merkten dat andere sportscholen in de regio naar ons keken wat wij deden in de coronaperiode. En dat kwam niet zozeer door mij als franchisenemer, maar wel om te zien hoe wij als Anytime Fitness-collectief zouden reageren. Dat zegt wel wat! Ik heb de steun vanuit het hoofdkantoor als heel fijn ervaren. Zeker met de dagelijkse video’s van de directie over hoe we bepaalde kwesties goed konden aanpakken. Ook werden we ondersteund met een Stay Home Stay Healthy campagne en werden er mailscripts aangeleverd om leden op elk vlak te informeren over de stand van zaken en het beantwoorden van vragen.”

Brehm: “Dan merk je direct hoeveel ervaring Petro Hameleers en Joep Brouns hebben in het vak en in de branche. Ik heb hen een persoonlijk bericht gestuurd om ze te bedanken. Zij zijn in zekere zin onze leiders en hebben ons bij de hand genomen. Op die manier kunnen wij onze eigen teams in de clubs weer stimuleren en aansturen. Ik heb daardoor minder stress ervaren dan dat ik zou hebben als standalone club. Dat weet ik zeker! Achteraf bleken veel beslissingen ook goed uit te pakken. Zoals met het doorbetalen van abonnementen. Uiteindelijk moetje beslissingen maken op basis van kracht, niet op angst. Dat heeft veel andere sportscholen clubs een hoop geld gekost.”

Lichtenberg: “En nu merken we dat juli en augustus direct heel drukke maanden zijn. Er stonden nog net geen rijen voor de deur van mensen die willen sporten. Sommigen namen zelfs een bloemen mee ter ondersteuning.”


SYLVESTER HOEKSTRA
35 jaar - Anytime Fitness Retie (België)


TOEKOMSTBEELD
Anytime Fitness blijft groeien met het aantal clubs. Hoe kijken jullie daar naar en hoe zien jullie je eigen toekomst als franchisenemer?
Van Ganzewinkel:
“Dat het aantal Anytime Fitness clubs toeneemt is geen verrassing. Er staat een sterk concept en er is een blauwdruk voor iedere franchisenemer die een eigen club wil starten. Je wordt daarbij op allerlei vlakken ondersteund: juridisch, locatie, marketing, financieel. Ik denk dat veel standalone clubs het steeds moeilijker krijgen om te overleven tussen de ketens. Daarom ben ik blij dat ik onder de vleugels van Anytime Fitness terecht ben gekomen.”

Hoekstra: “Je merkt bij de sturing vanuit het hoofdkantoor dat overal een idee achter zit. Dat geeft rust en biedt ook vertrouwen. Vroeger startte je uit een hobby een sportschool, maar die tijd is nu wel echt voorbij. Je kunt ook niet alles zelf doen als je het echt goed wil doen en wil blijven groeien als ondernemer. Maar binnen Anytime Fitness krijgen we alle ruimte om onze eigen identiteit te houden.”

Van Ganzewinkel: “Natuurlijk heb je als franchisenemer zaken waar je je aan moet houden binnen het merk, zoals de naam, kleurstelling en een gezamenlijk softwaresysteem, maar de sfeer in de club bepaal je zelf met je team. Als iemand met twintig diploma’s bij mij op gesprek komt maar ik merk dat hij sociaal niet vaardig genoeg is, dan houdt het helaas op. Een goede, sociale band met de leden is veel waard!”

Brehm: “Ik stond eerder nog 80 uur per week op de vloer, maar heb nu geleerd om wat meer los te komen en afstand te nemen om meer tijd in ondernemen te steken. Ik voel nu veel meer vrijheid! De kennis ervaring die Petro deelt over ondernemen inspireert mij zeker. Aan de ene kant word je bij de hand genomen, maar je krijgt ook handvatten om zelf na te denken over wat je goed en minder goed doet. Vóór de coronaperiode dacht ik concreet na over een tweede club. Die komt er zeker nog wel.”

Lichtenberg: “Ik ben pas net begonnen met mijn eerste club, maar de ambitie is om door te blijven groeien. Ik heb de smaak wel te pakken nu, ja. En dat zal voor nog meer franchisenemers gelden.”


ENRICO BREHM
27 jaar - Anytime Fitness Delft
Anytime Fitnessfranchise
Gerelateerde artikelen